BÖRSEN
SWEDISH MATCH OCH ASSA RAPPORTFÖRLORARE, OMXS30 -0,9% (Direkt)

2021-10-27 17:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 handlades söderut när rapportsäsongen fortsatte på onsdagen. Bettingbolaget Kindred gick på den största minan av bolagen som lagt fram siffror.

OMXS30 stängde 0,9 procent ned till nivån 2.323 med aktier för 25,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Tobaksbolaget Swedish Match blev dagens storbolagsförlorare efter morgonens rapportbesked, med en kurssänkning på 4,9 procent trots siffror i linje med förväntningarna.

Låsbolaget Assa Abloy satt strax ovanför det absoluta bottenskiktet bland OMX30-aktierna med en nedgång på 1,9 procent. Rapporten var i linje med förväntningarna. Vd Nico Delvaux beskrev dock kostnadsinflation och leveransproblem som tunga utmaningar.

"Stål är upp 180 procent jämfört med förra året så det är inte inflation utan hyperinflation", sade han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Långt ner i listan hittades också Boliden och Getinge, ned 2,9 procent respektive 2,3 procent.

Vitvarubolaget Electrolux släppte intäkter och resultat något högre än väntat, men spådde dock att påverkan av "externa faktorer" kommer att vara betydligt större än tidigare väntat. Aktien sjönk initialt så mycket som 4 procent efter rapportsläppet, men inledde en återhämtning i samband med den efterföljande telefonkonferensen med vd Jonas Samuelsson och stängde 0,2 procent ned.

Starkast i OMXS30 var investmentbolaget Kinnevik 2,8 procent upp och tisdagens rapportvinnare, industribolaget Alfa Laval, som fortsatte upp ytterligare 2,4 procent.

Kindreds ägare kunde utses till dagens mest plågade på Stockholmsbörsen. Aktien föll 9 procent och hittades längst ner i breda indexets botten efter en dyster rapport. Omsättning och resultat var lägre än väntat och spelöverskottet 13 procent lägre än analytikerna räknat med, enligt Infront. Snittintäkterna oktober var dessutom hela 61 procent lägre än snittet för fjolårets jämförbara period, bland annat på grund av stoppet i Nederländerna.

Peab överträffade analytikernas förväntningar med såväl orderingång och omsättning som rörelseresultat för det gångna kvartalet. Byggbolagets aktie var upp med 4,4 procent.

Kredithanteringsbolaget Hoist redovisade högre resultat än väntat för tredje kvartalet och meddelade i sin rapport också att bolaget köpt fordringsportföljer för 1.226 miljoner kronor under förra kvartalet, vilket var mer än förväntat. Hoist klättrade 4 procent.

Nynoterade Truecallers nettoresultat minskade från nära 30 miljoner kronor till drygt 2 miljoner i tredje kvartalet, men omsättningen rusade med 128 procent till 313 miljoner kronor. Truecaller uppger sig ha sett en fortsatt stark tillväxttrend vad gäller användare och intäkter och bolaget ser också "mycket goda" möjligheter till fortsatt tillväxt. Aktien rakade i vädret med 34 procent.

En sista rapportvinnare var Profoto, som vände till vinst på 58 miljoner (-48) och ökade omsättningen till 189 miljoner kronor (126) i tredje kvartalet. Aktien steg 16 procent.

First North-noterade Desenio, som noterades i början av året och säljer väggkonst på nätet, har skrotat sina finansiella mål för helåret 2021 med hänvisning till ett svårförutsägbart kundbeteende under hösten. Börsen svarade med att skjuta aktien i sank, -26 procent, under livlig handel.

OMXS30 onsdag 27 oktober

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Desenio Group - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Hoist Finance - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Peab B - I dag

{point.key}

Truecaller B - I dag

{point.key}

Profoto Holding - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -