På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RB
HÖJER REPORÄNTAN REDAN I FEBRUARI 2023 – SBAB (Direkt)

2021-10-22 06:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsuppgången ser ut att bli mer varaktig än Riksbanken räknar med och Riksbanken väntas nu höja reporäntan redan i februari 2023.

Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt.

"De globala faktorer som bidrog till att hålla nere inflationstakten under många år innan pandemin finns nog till viss del kvar men strukturproblem i Kina, flaskhalsproblem, kompetensförsörjningsproblem med stigande lönekrav och problem kopplade till energiförsörjningen samt stora klimatambitioner i många länder de kommande åren talar för att inflationsuppgången kan bli mer varaktig. Någon dramatisk inflationsuppgång ser vi dock inte framför oss", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Mot bakgrund av detta, liksom att flera andra centralbanker redan talar om räntehöjningar, kommer pressen på Riksbanken att öka, menar SBAB. De tror nu på en första räntehöjning i februari 2023, medan Riksbanken själva i sin räntebana signalerar fortsatt nollränta till och med det tredje kvartalet 2024. På senare tid har räntemarknaden börjat prisa in allt tidigare höjningar från Riksbanken, redan mot slutet av 2022.

"Norges bank har nyligen redan höjt sin styrränta och flaggat för ytterligare en höjning i december. Flera andra centralbanker har också börjat röra på sig. I kombination med att riskerna för en högre inflation samt stigande inflationsförväntningar och lönekrav har ökat, tror vi att det innebär en betydligt tidigare höjning av reporäntan än den Riksbanken just nu ser framför sig", säger Robert Boije.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -