På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FED
LEDAMÖTER MANADES TILL "TRADING BLACKOUT" VÅREN 2020 (Direkt)

2021-10-22 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ledamöter i Federal Reserve uppmanades kraftfullt att observera en "trading blackout" (avstå från handel i finansiella instrument) under "flera månader" våren 2020 när centralbanken var på väg att lansera ett flertal extraordinära åtgärder för att mildra coronapandemins negativa effekter på ekonomin.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till ett internt meddelande som skickades till samtliga seniora tjänstemän från Feds etiska avdelning.

Meddelandet sändes den 23 mars, och senare samma dag fattade Fed, vid ett möte utanför ordinarie schema, beslut att köpa obligationer "i de volymer som krävs för att stödja en smidig marknadsfunktion", en åtgärd som bidrog till att bromsa de tidigare kraftiga utförsäljningarna av aktier som raderat ut en tredjedel av börsvärdet på en månad.

Feds etiska avdelning uppmanade också Fedtjänstemän att söka vägledning även för enklare investeringsbeslut, som att ta ut pengar från sparande i collegefonder för barnen för att betala skolavgifter.

Meddelandet gick ut till samtliga ledamöter i Fedstyrelsen, och till samtliga tolv regionala Fedchefer. Men inom bara ett par veckor hade några av dem börjat göra transaktioner, något som inte verkar ha skett i linje med buidskapen från etiska avdelningen om att avstå från att göra transaktioner under "flera månader".

Dåvarande fedchefen i Boston, Eric Rosengren, började åter genomföra transaktioner i finansiella instrument i början av maj 2020 enligt egna finansiella redogörelser. Enligt uppgifter till New York Times återupptog dåvarande chefen i Dallas, Robert Kaplan, aktiv handel i bland annat individuella aktier och derivat någon gång efter slutet av april. Båda har i år lämnat sina poster.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -