På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FED
SKA FÖRBJUDA BESLUTSFATTARE ATT ÄGA ENSKILDA AKTIER (Direkt)

2021-10-21 20:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fed ska förbjuda beslutsfattare att äga enskilda aktier, efter att frågan ställts kring hur lämpligt det är att företrädare för centralbanken är aktiva i värdepappershandel.

Det rapporterar CNBC.

Fed-företrädare ska inte längre få äga aktier i enskilda bolag, investera i individuella obligationer, bolånepapper eller derivatkontrakt. De nya reglerna byter ut de nuvarande, vilka var någorlunda restriktiva men fortfarande tillät företrädare att köpa och sälja aktier, skriver CNBC.

"Dessa tuffa nya regler höjer ribban för att försäkra allmänheten vi tjänar att alla våra seniora ledamöter håller ett målmedvetet fokus på det offentliga uppdraget av Fed", sade Feds ordförande Jerome Powell, som själv sålde aktieindexfonder för miljonbelopp i dollar under oktober i fjol. Aktieaffären kom ett par veckor efter ett räntemöte, men en vecka före protokollsläppet.

De regionala Fed-cheferna Robert Kaplan och Eric Rosengren avgick båda i september i år kort efter att deras aktieaffärer i fjol blivit offentliggjorda, poängterar CNBC.

Under de nya reglerna ska Fed-företrädare meddela 45 dagar i förväg innan något köp eller någon försäljning av de värdepapper som fortfarande tillåts sker. Vidare måste de hålla värdepapperna i minst ett år och de kan inte köpa eller sälja när finansmarknaderna är under press.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -