Volvo Cars
Placera ger rådet att teckna Volvo Cars nyintroduktion (Finwire)

2021-10-20 13:05
Det tog över 20 år, några avblåsta försök och en elektrifierad U-sväng men nästa vecka gör Volvos personbilar comeback på börsen igen. Värderingen är en röra, men vi ser ändå skäl att teckna, skriver Martin Blomgren på Placera i en analys på onsdagen.

Teckningskursen hamnar i det stora intervallet 53 till 68 kronor per aktie, avståndet från lägsta till högsta nivå är med andra ord hela 28 procent. Aktien ska börja handlas på Nasdaq Stockholm den 28 oktober.

Den stora osäkerheten i värderingen beror dels på att värdet på kärnverksamheten i Volvo Cars varierar mycket beroende på vilket värde man sätter på elbilsbolaget Polestar, som Volvo Cars äger till 49,5 procent. Polestar ska i sin tur noteras i USA under första halvåret nästa år genom ett spac-bolag.

Värderingarna i fordonssektorn är också starkt tudelade, med låga värderingar för de traditionella biltillverkarna medan elbilsbolagen med Tesla i täten har mycket höga värderingar.

"Är man i grunden skeptisk till Volvos vision om att kapa åt sig en premiumplats vid det stora bordet när marknaden för elbilar tar form det kommande decenniet så är aktien ointressant nästan oavsett värderingen av nuvarande vinster. Lockas man däremot av potentialen i den omställning Volvo är på väg att göra och är beredd på att det tidvis kan bli omtumlande så tycker vi att priset är rimligt och att det lämnar utrymme för en bra introduktion. Vi sällar oss, inte utan tvekan, till det senare lägret och säger: teckna Volvo Cars", skriver Placera i sin slutsats.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -