TELE2
PRISHÖJNINGAR SPÅS STÖTTA 3 KV, PRG I FOKUS - ANALYTIKER (Direkt)

2021-10-18 17:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teleoperatören Tele2 väntas ha haft en relativt "bra" utveckling under det tredje kvartalet. Fokus ligger kring utvecklingen under slutet av året efter att ledningen flaggat för en lägre resultattillväxt under andra halvåret, jämfört med första halvåret.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför rapportsläppet.

"Vårt intryck är att den svenska marknaden har varit relativt dämpad under det tredje kvartalet, men med tecken på ökad aktivitet efter att restriktionerna har upphävts. Volymerna kommer sannolikt att öka avsevärt under det fjärde kvartalet, drivna av nya Iphones", skriver Kepler Cheuvreux i ett marknadsbrev.

Credit Suisse spår i sin tur att den svenska marknaden har varit fortsatt "hälsosam" under det tredje kvartalet.

"Inom B2C räknar vi med en fortsatt låg kampanjaktivitet och fortsatta positiva effekter på arpu (genomsnittlig intäkt per användare) från Telias/Tele2:s prishöjningar", skriver investmentbanken och påpekar bland annat att prishöjningar inom mobilverksamheten väntas nå full effekt under det tredje kvartalet. Volymerna inom B2C väntas emellertid vara fortsatt dämpade.

I sin halvårsrapport höjde Tele2 sin guidning för helåret 2021 och prognostiserade då att det underliggande ebitda-al-resultatet kunde visa en medelhög ensiffrig tillväxt, jämfört med utfallet 2020. Prognosen var då också att tjänsteintäkterna från slutkund 2021 skulle bli oförändrade till att visa låg ensiffrig tillväxt.

Tele2 flaggade samtidigt för att resultattillväxten under det andra halvåret 2021 inte förväntades kunna ligga på samma nivå som under det första halvåret.

"Vi bedömer att kostnaderna stiger i takt med att fysiska distributionskanaler återöppnar i kombination med att Tele2 står inför en relativt tuffa jämförelsetal vad gäller rörelsekostnaderna (opex)", skriver Credit Suisse i sin analys.

Enligt Infronts sammanställning av 16 analytikers estimat ligger snittprognosen för intäkterna för Tele2-koncernen på 6,7 miljarder kronor (6,5) för det tredje kvartalet 2021 med ett underliggande ebitda-al-resultat på 2,6 miljarder kronor (2,5).

För helåret 2021 räknar analytikerna i snitt med att Tele2:s intäkter uppgår till 26,8 miljarder kronor, vilket är en ökning från 26,6 miljarder under 2020, och att det underliggande ebitda-al-resultatet förbättras till 9,7 miljarder kronor, från 9,2 miljarder kronor för 2020.

Tele2:s rapport väntas tisdagen den 19 oktober klockan 7.00. En rapportpresentation hålls klockan 10.00 samma dag.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -