MODERNA
FDA SENARELÄGGER BESLUT FÖR VACC AV UNGDOMAR (NY) (Direkt)

2021-10-15 19:00

(Tillägg: näst sista stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, senarelägger beslutet om att godkänna Modernas Covid-19-vaccin för ungdomar i åldersspannet 12-17 år. Myndigheten vill utvärdera om bolagets vaccin kan leda till ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit).

Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till anonyma källor.

Att de fyra nordiska länderna valt att utvärdera Modernas vaccin för användning hos ungdomar, uppges vara en av bakomliggande anledningar till fredagens beslut.

Hittills har FDA inte kunnat avgöra om det finns en förhöjd risk, uppgav Wall Street Journals källa och påpekade att beslutet riskerar att försenas med flera veckor.

Folkhälsomyndigheten pausade användningen av covid-19-vaccinet från Moderna för personer födda 1991 eller senare under den föregående veckan.

Modernas läkemedelschef Paul Burton kommenterade att FDA:s vaccinationsdata för åldersgruppen 18-25 år inte påvisar någon signifikant ökad risk för myokardit bland personer som tagit Modernas- eller Pfizers vaccin, enligt Wall Steet Journal.

"Jag tror att folk kan vara säkra på att risken för myokardit med ett mRNA-vaccin är låg, den verkar vara balanserat mellan de olika produkterna," sade läkemedelschefen.

Moderna-aktien backade med omkring 1,5 procent efter beskedet.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Moderna - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -