KRYPTOVALUTOR
USA TAGIT FRAM RIKTLINJER SANKTIONSEFTERLEVNAD (Direkt)

2021-10-15 16:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska finansdepartementet har tagit fram riktlinjer för att främja sanktionsefterlevnad inom den virtuella valutaindustrin.

Det framgår av ett pressmeddelande på fredagen.

"Den växande förekomsten av virtuell valuta som betalningsmetod medför en större exponering för sanktionsrisker", framhåller USA:s finansdepartement.

Det handlar exempelvis om risk för att en sanktionerad person eller en person i en sanktionerad jurisdiktion kan vara inblandad i en virtuell valutatransaktion.

Det framhävs inte minst att ransomware-attacker har ökat under de senaste åren och med det även antalet ransomware-betalningar, vilka enligt det amerikanska finansdepartementet också "vanligtvis har betalats via virtuell valuta".

"Ransomware-aktörer är kriminella som möjliggörs av hål i övervakningsregimer över det globala virtuella valutaekosystemet. Det amerikanska finansdepartementet hjälper till att stoppa ransomware-attacker genom att göra det svårt för kriminella att göra vinst på deras brott men vi behöver partners i den privata sektorn för att stoppa denna olagliga verksamhet", säger den vice finansministern Wally Adeyemo i en kommentar.

Det påpekas att sanktionskraven gäller för den virtuella valutaindustrin på samma sätt som för traditionella finansinstitut med möjlighet till både civil- och straffrättsliga påföljder om de inte efterlevs.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -