ENERGI
EU-KOMMISSIONEN FÖRESLÅR ÅTGÄRDER MOT HÖGA PRISER (Direkt)

2021-10-13 13:34

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen lade på onsdagen fram förslag på möjliga åtgärder – en verktygslåda – för att bekämpa höga el- och naturgaspriser.

På kort sikt föreslog kommissionen till exempel att EU-länderna kan ge ekonomiskt stöd till företag och hushåll i olika former.

På medellång sikt föreslog kommissionen ökade investeringar i förnybara energikällor och lagring, samt gemensamma inköp av naturgas på frivillig basis.

Det sade EU:s energikommissionär Kadri Simson vid en presskonferens.

"Vi drabbas inte av kraftigt stigande energipriser på grund av klimatåtgärder utan på grund av pristoppar för fossila bränslen. Vi måste snabba på klimatomställningen, inte slå av på takten", sade hon.

EU-toppmötet den 21-22 oktober ska diskutera energipriser.

Energikommissionären sade att prisuppgången beror på ökad efterfrågan på naturgas, främst i Asien, återhämtningen från coronapandemin och till mindre del högre priser på utsläppsrätter.

Sex EU-länder har redan infört åtgärder mot höga energipriser och fler är på väg, sade hon. Dock måste åtgärderna vara förenliga med EU-lagstiftningen, bland annat statsstödsreglerna.

Tillåtna åtgärder på kort sikt är direkta ekonomiska stöd till företag och hushåll, särskilt sårbara hushåll.

EU-länderna kan använda ökade inkomster från stigande priser på utsläppsrätter i handelssystemet ETS. EU-länderna har tjänat 10,8 miljarder euro mer under januari-september i år jämfört med samma period ifjol, sade hon.

EU-länderna kan även sänka energiskatter eller moms.

Vidare har Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA fått i uppdrag att undersöka misstänkta marknadsmanipulationer.

På medellång sikt ska ACER, EU:s byrå för samarbete mellan medlemsländernas energitillsynsmyndigheter, försöka hitta möjliga förbättringar i utformningen av EU:s elmarknad.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -