På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KINDRED
INGA NYA BESKED FRÅN VD OM LÅNGSIKTIG EFFEKT HOLLAND (Direkt)

2021-10-01 11:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kindred räknar enligt torsdagskvällens besked med att bolagets nedstängning i Nederländerna kommer att påverka ebitda-resultatet negativt med 12 miljoner pund per månad. Hur lång tid det tar att komma tillbaka efter att licensen väl är i hamn och vad den ekonomiska konsekvensen på lång sikt blir – det var inget som bolagsledningen ville spekulera i på fredagens telefonkonferens.

"Det är omöjligt att säga vad som kommer att hända, men den logiska konsekvensen är att de som nu kan vara där har en fördel. Vi har samtidigt ett starkt varumärke och lojala spelare", sade vd Henrik Tjärnström och pekade på att situationen var liknande i Frankrike 2011 och att bolaget trots allt lyckades komma tillbaka där.

Det var stundtals frustrerat bland analytikerna som kämpade för att få besked om långsiktiga effekter från beslutet att sluta ta emot nederländska spelare efter att ansvarig minister Sander Dekker i förra veckan meddelat att det från och med den 1 november inte kommer att vara tillräckligt att bara avstå från att aktivt vända sig till marknaden för att kunna få en licens. Henrik Tjärnström upprepade enträget att det är för tidigt att spekulera i den frågan.

På onsdagen meddelade spelmyndigheten KSA att tio bolag tilldelats licens i ett första skede. Förutom Bet365 var det primärt lokala aktörer som inte tidigare varit aktiva på marknaden bland de utvalda. I och med att operatörer som nu befinner sig i en avkylningsperiod inte kan söka licens förens karantänen är över, kommer nykomlingarna att få ett försprång på marknaden som öppnade för lagligt spel på fredagen.

Kindred, som bötfälldes av KSA 2019, har arbetat länge med ansökningen och räknar med att kunna skicka in den under det fjärde kvartalet och vara live igen under det andra kvartalet 2022. Spelare kommer att kunna behålla sina konton, men inte använda dem. Kindred kommer med andra ord att ha en kunddatabas kvar när, och om, licensen får godkänd stämpel. Frågan är hur relevant kunddatabasen kommer att vara då?

"Vi har hopp och tro att vår databas kommer att vara värdefull på den nederländska marknaden. Vi har varit i den här situationen förut och vi har kommit ur det på ett bra sätt och vi tror att vi kommer att göra det här också", sade Henrik Tjärnström.

Hur stor andel av intäkterna som kommer från marknaden vill bolaget inte gå in på, men effekten från nedstängningen uppskattas till 12 miljoner pund per månad. Vilken marknadsandel som bolaget har i dag var inte heller något som vd:n ville skina något ljus på. Även om det kommer att ta tid att få tillbaka andelen finns det en potentiell uppsida i marknadstillväxten som väntas med en omreglerad marknad, menade vd:n.

"Det är värt att påpeka att den generella uppfattningen är att marknaden är understimulerad och de första två åren har potential för tillväxt som är högre än andra marknader".

Hur Sander Dekkers nya uppmaning till operatörer och KSA ska tolkas har varit ett ämne för debatt och Kindred har varit i kontakt med ministern för att få svar på vad den nya policyn faktiskt betyder och om det verkligen krävs fullständig avhållsamhet från holländarnas plånböcker. Bolaget hoppas och räknar med svar i frågan under de kommande dagarna, sade Henrik Tjärnström.

Alla operatörer har farit illa på börsen sedan ministerns besked i förra veckan. Men trots sparsmakat med nya besked från Kindreds ledning på fredagen tycktes marknaden finna något ljus i mörkret och aktien hade vid klockan 11.15 handlats upp 3,5 procent. De senaste sju handelsdagarna summerar dock fortfarande till en nedgång på 18 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Kindred Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -