USA
YELLEN SER FULL SYSSELSÄTTNING 2022, NY SKULDTAKSVARNING (Direkt)

2021-09-28 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s finansminister Janet Yellen tror att USA kan nå tillbaka till full sysselsättning nästa år trots motvindar från deltavarianten av coronaviruset. Men kongressen måste agera snabbt för att höja skuldtaket.

Det ska hon säga inför senatens bankutskott på tisdagen enligt ett förskrivet anförande som citeras av Reuters.

Enlig Yellen är återhämtningen den pandemidrivna recessionen "bräcklig men snabb".

"Även om vår ekonomi fortsätter att expandera och återta en substantiell andel av de jobb som förlorades under 2020 fortsätter signifikanta utmaningar från deltavarianten att dämpa takten i återhämtningen och utgöra substantiella hinder för en livfull ekonomin", sade hon.

"Men jag är fortsatt optimistisk om den medelfristiga banan för vår ekonomi och jag räknar med att vi kommer tillbaka till fyll sysselsättning nästa år", fortsatte finansministern.

Janet Yellen upprepade också sin varning om att en betalningsinställelse på statsskulden, på grund av att kongressen misslyckas höja skuldtaket, skulle skada förtroende för USA, och "vårt land skulle troligen ställas inför en finanskris och en ekonomisk recession".

Hon tillade att hon ännu hoppas att skuldtaket kommer att höjas med stöd av båda partierna. Reuters noterar att Republikanerna i senaten blockerade ett förslag om höjt skuldtak och finansiering av staten på måndagen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -