På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sverige
Höganäs ska minska utsläppen med förnybart kol (Finwire)

2021-09-28 10:56
Metallpulvertillverkaren Höganäs släpper ut näst mest koldioxid i hela Skåne, men nu tar bolaget ett steg mot en mer hållbar tillverkning genom att testa förnybart kol. Det skriver SVT Nyheter.

Det fossila kolet används för att ta bort syret från järnmalmen, vilket resulterar i stora mängder koldioxid som restprodukt. Nu ska 20 procent av det fossila kolet bytas ut mot förnybart kol, något som kan minska koldioxidutsläppen med 29 000 ton per år.

– Vi har gjort småskaliga tester och det fungerar. Nu skalar vi upp det till produktionsstorlek, säger hållbarhetschef Catharina Nordeman.

Men fortfarande råder utmaningar.

– Vår största utmaning är att få biokolets egenskaper att närma sig fossilt kol. Biokolet är mycket mer poröst. Det krävs några stora steg till för att byta ut allt kol i tillverkningen, säger Ryan Robinson, utvecklingsingenjör.

Höganäs var börsnoterade fram till 2013.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -