På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SVERIGE
FLASKHALSAR GETT EXPORTTAPP PÅ 60 MDR KR - SWEDBANK (Direkt)

2021-09-28 10:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots en stark global efterfrågan har svensk export utvecklats svagt på senare tid till följd av de globala flaskhalsproblemen. Enligt beräkningar från Swedbank har dessa störningar sänkt svensk exportvolym med 60 miljarder kronor hittills i år.

Detta har i sin tur sänkt svensk BNP med ungefär hälften så mycket, 30 miljarder kronor, eftersom importinnehållet i exporten är ungefär 50 procent.

"Det innebär att BNP är ungefär 0,6 procent lägre på grund av flaskhalsproblematiken", skriver Swedbanks analytiker Pernilla Johansson i en analys.

Hon konstaterar att svensk export utvecklats svagt i år, trots en fortsatt god orderingång. Den svaga utvecklingen fortsatte i augusti, enligt SCB-statistik på tisdagen, där exporten föll med hela 8 procent säsongsrensat från i juli.

"Den höga orderingången indikerar att det sannolikt är flaskhalsar, snarare än lägre efterfrågan, som håller tillbaka exportutvecklingen. Svensk industri vittnar om historiskt långa leveranstider och framför allt fordonsföretag har tvingats stoppa produktionen till följd av brist på insatsvaror", skriver Pernilla Johansson.

Swedbank har uppskattat effekten av flaskhalsproblemen genom att använda sig av sambandet mellan leveranstider och exporttillväxt, med skattningar för Tyskland från en ECB-studie, som de sedan applicerat på svenska data.

De kommer då fram till att svensk export är 18 procent lägre i augusti till följd av leveransproblem, med ett ackumulerat tapp i exportvolym på 60 miljarder kronor hittills i år, vilket alltså motsvarar ett BNP-tapp på 0,6 procent.

"Hur varaktig effekten är beror på hur länge leveransproblemen kvarstår. Sannolikt kommer störningarna att fortsatt påverka produktionen åtminstone året ut, men därefter räknar vi med att de avtar. Effekten är därmed delvis tillfällig och kan tas igen med högre export när väl leveransproblemen släppt", skriver Pernilla Johansson

Hon tillägger att osäkerheten dock är stor kring hur lång tid leveransproblemen kvarstår och i vilken utsträckning exporttappet kommer att tas igen när problemen avtar.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -