Sverige
'Det är uppenbart att brott inte kan uteslutas' - Damberg (Finwire)

2021-09-28 15:22
I eftermiddagens pressträff är både statsminister Stefan Löfvén och inrikesminister Mikael Damberg tydliga att man inte vill spekulera i vad som är orsaken till händelsen i Göteborg. När Damberg uppdaterar om situationen säger han:

"Polis Region Väst har inlett en särskild händelse och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har även inletts. Vad som orsakat explosionen är för tidigt att svara på. Den tekniska utredningen har inte kunnat påbörjats fullt ut ännu eftersom fokus legat på räddningstjänstens arbete och att rädda liv."

Emellertid har en allmän utredning påbörjats.

"Polisen har vid sidan av att bistå räddningstjänsten i deras arbete kunnat påbörja utredningsarbetet genom att förhöra vittnen, knacka dörr, inhämtning av övervakningsfilm med mera", säger Damberg.

Vidare uppger inrikesministern att "Det är uppenbart att brott inte kan uteslutas". På frågan om regeringen måste tänka i nya banor angående skydd av vittnen svarar Damberg att regeringen lagt stort fokus på att bryta tystnadskulturen i Sverige och att man gjort en utredning om bättre stöd och skydd till vittnen. Även ett nytt system med så kallade kronvittnen utreds.

"/.../ Men också ett helt nytt system med kronvittnen, för att också få kriminella i sina grupperingar att vittna mot andra kriminella i utbyte mot sänkt straff. Vi har sett att den typen av system, i våra grannländer, har haft effekt att komma åt gängbrottslighet. De förslagen kommer vi gå vidare med, oavsett vad som kan vara bakgrunden till den händelse vi har sett i Göteborg."

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -