RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR FORTSÄTTER UPP, DOLLARN STÄRKS (Direkt)

2021-09-28 10:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger i tisdagens förmiddagshandel medan euron tappar mot en generellt starkare dollar. Europabörserna pekar nedåt när högre marknadsräntor pressar teknologiaktier samtidigt som nya tecken på en avmattning i Kinas ekonomi tynger investerarnas humör.

Vid klockan 10.15 är den tyska tioårsräntan 4 punkter högre till -0,18 procent, medan den svenska tioåringen är 4 punkter upp till 0,37 procent.

Här hemma visade SCB-siffror på förmiddagen oväntad svag handelsbalans, -10,3 miljarder kronor, i augusti.

Exportvärdet ökade 11 procent medan importvärdet steg 19 procent jämfört med ett år tidigare, och enligt SCB beror de fortsatt starka årsutfallen samman med pandemin.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström skriver i en kommentar att handelsdatan var väldigt svag, och konstaterar att både export och import föll markant i augusti. Exporten har nu minskat sex månader i rad.

"Det finns inga tvivel om att det är störningarna i leveranskedjorna som ligger bakom", enligt Wallström.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver att de misstänker att produktionsstopp i bil- och lastbilsindustrin förklarar nedgången för exporten.

"Bristen på insatsvaror, inte minst halvledare, kommer antagligen att hämma produktion och export i viss utsträckning även de kommande månaderna. Men produktionen har startat igen och vi räknar med att exporten ska studsa tillbaka", enligt Isaksson.

Rensat för säsongspåverkan visade handelsnettot ett överskott på 2,6 miljarder kronor i augusti, jämfört med ett överskott på 3,0 miljarder kronor föregående månad, enligt SCB.

Annan SCB-statistik visade att detaljhandelns försäljning steg med 0,7 procent i augusti, väntat enligt Infronts prognos bland analytiker var en nedgång med 0,1 procent.

Dagligvaruhandeln steg 0,7 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 1,6 procent.

Jämfört med ett år tidigare ökade detaljhandelsförsäljningen med 6,6 procent och under den senaste tremånadersperioden steg den säsongsrensade försäljningsvolymen 0,1 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

I Norge fortsatte försäljningen i detaljhandeln ner i augusti, med 3,8 procent från i juli, efter att ha sjunkit med 3,1 procent månaden före.

Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken skriver i ett kundbrev att de hade räknat med en fortsatt nedgång, men inte så djup som den blev.

Samtidigt noterar han att tjänster tar över och att hushållens totala konsumtion ökar kraftigt.

I Frankrike var det muntrare tongångar och konsumenternas förväntningar steg till 102 i september, från 99 månaden före, vilket överträffade väntade 100.

Och i Tyskland steg GfK:s konsumentförtroende oväntat till 0,3 inför oktober jämfört med -1,1 föregående månad.

Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett konsumentförtroende på -1,6.

Commerzbank skriver dock att diverse indikatorer redan har pekat mot en inbromsning i den tyska ekonomin och att nu kom också den första hårda bekräftelsen på det i officiell statistik – i form av en vikande försäljning i näringslivet i augusti.

"Återhämtningen i den tyska ekonomin har tydligt tappat momentum. Under det fjärde kvartalet kan man, som bäst, vänta sig en svag uppgång", skriver banken i ett kundbrev.

Enligt statistiken, baserad på momsuppgifter, sjönk försäljningen i det tyska näringslivet med 0,3 procent i augusti, jämfört med i juli.

"Orsakerna till den svagare försäljningstrenden är uppenbara: till exempel har försäljningen i många sektorer redan återhämtat sig starkt, vilket innebär att den snabba uppstudsen igen efter lättnaderna i corona-restriktionerna är över", skriver Commerzbank och tillägger att till detta kommer en allt mer kännbar brist på insatsvaror i industrin och nu i höst kan försäljningen i vissa tjänstebranscher återigen tyngas av en ökad smittspridning.

USA-räntorna pekar uppåt i den europeiska förmiddagshandeln, med tioårsräntan 9 punkter högre till 1,54 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen.

Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen talar inför senatens bankkommitté klockan 16 svensk tid på tisdagen.

Enligt ett förskrivet anförande ska Fed-chefen säga att inflationen väntas vara hög de kommande månaderna innan den dämpas igen.

Powell upprepar i stora drag vad han sade vid presskonferensen efter Fed-mötet i förra veckan, då de indikerade att de kan fatta beslut vid novembermötet att inleda en nedtrappning av tillgångsköpen, tapering.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:17 mot dollarn, som i sin tur även har stärkts till 111:3 mot yenen sedan svensk stängning i går.

Kronan är 2 öre svagare mot euron och 3 öre svagare mot dollarn.

              tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:7225  (8:6905)  EUR/USD    1:1683  (1:1708)
EUR/SEK   10:1907 (10:1683)  USD/JPY    111:29  (110:70)
Ty obl 2    -0,66   (-0,68)  Ty obl 10   -0,18   (-0,22)
US obl 2     0,32    (0,28)  US obl 10    1,54    (1,45)
Sv obl 2    -0,28   (-0,33)  Sv obl 10    0,37    (0,33)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -