På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NOVOZYMES
AKTIEN -2%, MARGINALMÅL SÄMRE ÄN VÄNTAT ENL SYDBANK (Direkt)

2021-09-28 10:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den danska enzymtillverkaren Novozymes handlades nedåt i Köpenhamn på tisdagsförmiddagen efter att ha lagt fram en ny tillväxtstrategi inför kapitalmarknadsdagen.

Strategin, som bolaget kallar för "Unlocking growth - powered by biotech", löper fram till och med 2025. Målet är att nå en genomsnittlig organisk tillväxt på minst 5 procent med en rörelsemarginal på som lägst 26 procent.

I en kommentar till Marketwire säger Sydbanks analytiker Per Fogh att marginalmålet ligger under konsensusförväntningarna.

"Målet för den organiska tillväxten för perioden på i genomsnitt 5 procent är möjligen lite högre än vad marknaden hade väntat sig men å andra sidan är det en något nedslående resultatprognos som vittnar om att tillväxten kostar", uppgav han för Marketwire.

Förväntningarna låg snarare på 28 procent år 2025, och investerare hade förväntat sig att tillväxten skulle kunna realiseras i kombination med en stärkt marginal, enligt Sydbank-analytikern.

För innevarande räkenskapsår räknar Novozymes med en marginal på "omkring" 26 procent, det vill säga i nivå med vad som spås för 2025.

Nordnet-ekonomen Per Hansen säger i sin tur att investerarkollektivet knappast bör vara särskilt imponerade av målsättningarna. Han framhåller att tillväxtmålet är under vad som har uppnåtts historiskt men att det ändå är över de senaste årens utveckling.

Vid 10.40-tiden på tisdagen hade Novozymes-aktien fallit 2,2 procent. Sedan årsskiftet är den dock upp 27 procent.

Emil Mattsson +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Novozymes B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -