EU
BOLAG MÅSTE REDOVISA SKATTEINFO LANDVIS - EU-LÄNDER (Direkt)

2021-09-28 11:02

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna antog på tisdagen en uppgörelse om att stora multinationella företag måste rapportera skatteuppgifter land för land i EU.

Sverige har motsatt sig förslaget eftersom Sverige anser att det handlar om en skattefråga och inte en inre marknadsfråga.

Skattefrågor kräver enhälliga beslut medan inre marknadsfrågor bara behöver kvalificerad majoritet bland medlemsländerna.

Sverige är rädd för ett sluttande plan där allt fler skattefrågor avgörs som inre marknadsfrågor, då Sverige skulle förlora sin vetorätt.

EU-länderna antog uppgörelsen som ländernas förhandlare kom fram till med Europaparlamentet den 1 juni.

"Transparens är avgörande för att inre marknaden ska fungera väl. Detta direktiv kommer att tvinga multinationella företag att rapportera var de gör vinst och var de betalar sina skatter", sade Sloveniens ekonomiminister Zdravko Pocivalsek i ett uttalande på tisdagen.

Slovenien är EU:s ordförandeland detta halvår.

Företag med en total omsättning på över 750 miljoner euro kommer nu att behöva redovisa vinster, förluster, omsättning, antalet anställda och ackumulerade vinstmedel per land.

Enligt en forskningsrapport flyttas 80 procent av företagsvinster inom EU, främst till lågskatteländerna Irland, Luxemburg och Nederländerna.

Förslaget lades fram efter skandalen med Panamadokumenten 2016, som avslöjade att företag och privatpersoner dolde tillgångar i skatteparadis genom 214.000 offshore-bolag.

Kravet på rapportering omfattar även skatteparadis, det vill säga icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på EU:s svarta och grå listor.

Närmast ska nu hela Europaparlamentet rösta om direktivförslaget.

Direktivet blir ett komplement till en eventuell överenskommelse inom OECD om miniminivåer för bolagsbeskattning.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -