På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ARCELOR MITTAL
BELGIEN SATSAR 1,1 MDR EUR GRÖNT STÅL ENL LOI (Direkt)

2021-09-28 10:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stål- och metallkonglomeratet Arcelor Mittal har ingått avsiktsavtal (LOI) med belgiska myndigheter för att genomföra investeringar om 1,1 miljarder euro mot tillverkning av grönt stål i Gent, framgår av ett pressmeddelande.

Arcelor Mittals projekt siktar på att reducera koldioxidutsläppen med 3,9 miljoner ton per år till 2030 genom byggnation av en facilitet som ska tillverka direktreducerat järn och två elektriska masugnar. Dessa ska drivas vid sidan av en befintlig masugn som drivs med hjälp av spillträ och plast som bränsle i stället för fossil energi.

Direktreducerat järn tillverkas med hjälp av naturgas, som släpper ut ungefär hälften så mycket koldioxid som det kol som konventionell järnmalmsreducering kräver. Potentiellt ska ugnarna också kunna nyttja vätgas.

Projektet liknar det som svenska LKAB, SSAB och Vattenfall upprättat, kallat Hybrit. Det första stålet från Hybrit-projektet har redan levererats.

De elektriska ugnarna smälter det direktreducerade järnet och stålskrot, som därefter processas till ståltackor som köps av bland annat bygg- och verkstadsindustrierna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SSAB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -