På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
ENERGI OCH BANK LYFTE DOW JONES, S&P 500 -0,3% (Direkt)

2021-09-27 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York avslutade måndagens handel blandat. Bank- och energisektorn var relativvinnare samtidigt som flera teknikbolag återfanns på förlorarlistan.

Vid stängning var Dow Jones industriindex, som är tungt viktat mot banker och energibolag, upp 0,2 procent till 34.869. Nasdaqs kompositindex backade 0,5 procent till 14.970. Det breda S&P 500 var ned 0,3 procent till 4.443, motsvarande en nedgång om 0,1 procent jämfört med 0,1 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

Krisande Evergrande har beslutat att skjuta upp planerna på börsnotering av elbilsdivisionen New Energy Vehicle Group på Shanghaibörsen, i spåren av att skuldkrisen tyngt marknadens förtroende för Evergrandes moderbolag. Evergrande New Energy Vehicles Hongkong-noterade aktie föll med cirka 10 procent.

På makrofronten visade statistik före börsöppningen att orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,8 procent i augusti. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle ha ökat 0,7 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Amerikanska tioårsräntan fortsatte upp på måndagen och noterades vid 1,49 procent, omkring 5 punkter högre än nivån på fredagseftermiddagen. Med stöd av stigande räntor återfanns flertalet banker på vinnarlistan. Goldman Sachs och JP Morgan var upp 2,3 respektive 2,4 procent.

Fortsatt stigande oljepriser gav stöd till energibolagen, vars sektorindex adderade 3,4 procent. Goldman Sachs skruvade upp sin prognos för priset på Nordsjöoljan till 90 dollar per fat, att nås vid årsskiftet, från tidigare bedömning om 80 dollar fatet.

Sämre gick det för teknikbolagen, inte minst Amazon, Microsoft, Nvidia och Apple som backade mellan 0,6 och 1,9 procent.

"Om räntenivån fortsätter stiga kan det väga särskilt tungt på tillväxtaktier inom tekniksektorn, som har låg direktavkastning", kommenterade en analytiker på Thinkmarkets till Bloomberg News.

Elbilsutvecklaren Polestar, som samägs av Volvo Cars och dess kinesiska helägare Geely, går till den amerikanska Nasdaq-börsen genom sammanslagning med Spac-bolaget Gores Guggenheim och siktar på att nå en värdering kring 20 miljarder dollar. Gores Guggenheim-aktien steg nära 5 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 27 september

Bildkälla: Infront.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Goldman Sachs Group In... - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Microsoft Corp - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -