På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR
Schroder ISF Emerging Europe ökade 4,9 procent i augusti - återhämtning i Ryssland (Finwire)

2021-09-26 15:19
Fonden Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR steg 4,9 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 32,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Rollo Roscow och Mohsin Memon.

Förvaltarna uppger inledningsvis att portföljens prestation även under augusti var stark, bland annat drivet av övervikten i Ungern, som i augusti avkastade dubbelsiffrigt. Allokeringen mot Turkiet och Tjeckien blev också gynnsam, medan Rysslandsexponeringen visserligen gav positiv absolutavkastning men underavkastade jämförelseindex.

De enskilda bolagsvalen bidrog under månaden något positivt, där övervikten i Norilsk Nickel var en av de mest lönsamma positionerna. Att fonden ej ägde några aktier i Novolipetsk Steel var också mycket gynnsamt. På det stora hela drogs avkastningen dock ner av aktievalen i bland annat Tjeckien samt av övervikten i cybersäkerhetsbolaget Avast.

Angående det bredare nyhetsflödet i världen lyfter Roscow och Memon att antalet fall av coronaviruset under månaden ökade, drivet av deltavarianten. Detta bidrog till att vissa restriktioner återinfördes, vilket förvaltarna menar påverkar de ekonomiska utsikterna inför framtiden. Trots det uppger förvaltarna att det under slutet av månaden kom indikationer på att antalet fall av viruset sett sin topp och att restriktioner lättats.

Vad gäller coronaviruset nämner Roscow och Memon även att vaccinationstakten i östeuropa i det senaste fått upp farten kraftigt. Undantaget är Ryssland, där de dock menar att vaccinationskampanjen redan gått långt. I övrigt skriver förvaltarna att Rysslands ekonomi ser ut att vara på återhämtningsvägen, samt att prisökningen på många råvaror varit gynnsam för landet.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Sberbank, Gazprom och Novatek med portföljvikterna 7,7, 7,6 respektive 7,0 procent.

Störst portföljvikt hade fonden vid tidpunkten mot Ryssland, Polen och Ungern.

[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Schroder ISF Emerging... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -