På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
BÖRSERNA VÄNDE UPP, ENERGIBOLAG I TOPP, S&P 500 +0,2% (Direkt)

2021-09-24 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en svag inledning vände börserna i New York upp och avslutade fredagens handel omkring oförändrade nivåer. Energibolagen återfanns i topp samtidigt som Nike backade efter torsdagskvällens prognossänkning.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 34.798 samtidigt som Nasdaqs kompositindex var oförändrat vid 15.048. Det breda S&P 500 steg 0,2 procent till 4.455, motsvarande en uppgång med 0,3 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

Tystnaden från den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande kring kupongbetalningen på dollarobligationer, som skulle kommit under torsdagen, bidrog till osäkerhet. Aktien sjönk nära 12 procent i Hongkong på fredagen.

De senaste dagarnas relativa hökaktiga uttalanden från centralbanker har dragit upp statspappersräntor i allmänhet. Amerikansk tioårsränta, som har förts upp till den högsta nivån sedan början av juli, noterades 5 punkter högre till 1,46 procent.

Bitcoin föll omkring 5 procent till nivån 42.300 dollar efter att Kinas centralbank (PBOC) fastslagit att alla transaktioner i kryptotillgångar är olagliga. Enligt PBOC får utländska kryptobörser inte längre erbjuda sina tjänster till personer i fastlands-Kina, och centralbanken ska förstärka styrningen av information om krypto på internet.

Oljepriserna steg till den högsta nivån på nära tre år under fredagen vilket gav stöd åt energisektorindexet som adderade 0,9 procent. Globala produktionsstörningar och fortsatt minskade lager uppges vara primära faktorer bakom styrkan i sektorn.

Nätmäklarappen Robinhood, som har stor del kryptohandel, och kryptomarknadsplatsen Coinbase sjönk 2,2 procent respektive 2,4 procent i öppningen.

Nike backade drygt 6 procent efter att sportklädesföretaget på torsdagskvällen sänkt sin intäktsprognos med hänvisning till störningar i leveranskedjan i Asien.

Strömningsbolaget Roku föll 3,8 procent, tyngt av att Wells Fargo nedgraderat rekommendationen för aktien med hänvisning till hårdare konkurrens.

Grosshandlarkedjan Costco redovisade efter torsdagsbörsens stängning en intäktsökning om 17 procent och en resultatökning på 20 procent för det fjärde kvartalet. Aktien gick upp 3,3 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 24 september

Bildkälla: Infront.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Nike Inc - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -