På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Swedbank Robur Fastighet
Swedbank Robur Fastighet ökade 2,51 procent i augusti - lyfter fram Life Storage och National Storage (Finwire)

2021-09-23 16:07
Fonden Swedbank Robur Fastighet steg 2,51 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 32,02 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Mattsson.

Inledningsvis lyfter förvaltaren fram bolag som äger fastigheter för magasinering. Bland fondens innehav finns både Life Storage och National storage.

Förvaltaren menar att pandemin har varit mycket gynnsam för dessa bolag då det varit hög aktivitet på flyttmarknaden samt förändrade beteendemönster där människor till exempel behövt magasinera möbler när man inrett nya hemmakontor.

"Även om marknaden generellt nu är stark för den här typen av fastigheter finns det alltid en risk att det snabbt byggs nya förrådsfastigheter. Detta eftersom att bygga den typen av fastigheter går både relativt snabbt och inte är speciellt komplicerat. Innan pandemin var det under flera år rätt tufft för den här delen av fastighetssektorn eftersom utbudet i många fall översteg efterfrågan", skriver Matsson.

De två geografiska områden som har störst allokering i fonden är USA och Sverige med en portföljvikter om 51,0 respektive 27,0 procent.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var American Tower Corp, Prologis och Balder med portföljvikter om 8,08, 7,57 respektive 6,48 procent.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Swedbank Robur Fastigh... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -