RÄNTOR/VALUTOR
CENTRALBANKSFOKUS, STÄRKT NOK, GBP, RÄNTOR UPP (Direkt)

2021-09-23 16:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor drog likt amerikanska motsvarigheter uppåt på torsdagen, efter Feds något hökaktiga besked på onsdagskvällen. Bland valutor stärktes pund och norsk krona efter ett par andra något hökaktiga centralbanksbesked på torsdagen.

"Fed är tydliga med att de är på väg mot nedtrappning (tapering)", sade DZ Banks räntestrateg Christian Lenk till Reuters avseende varför långräntor drog upp under torsdagen.

Svenska marknadsräntor avslutade dagen 4-5 punkter högre med tioåringen 5 punkter upp till 0,29 procent. Den tyska tioårsräntan var även den 5 punkter upp till -0,27 procent.

Federal Reserve antydde på onsdagskvällen att ett besked om minskade tillgångsköp, tapering, kan komma vid nästa möte i november samtidigt som ledamöternas "dot plot" visade att styrräntorna kan höjas redan i slutet av 2022.

Capital Economics chefekonom för USA, Paul Ashworth, skrev i en kommentar att Fed-företrädarna gav en "kraftig vink" om att en avtrappning av tillgångsköpen formellt kommer att annonseras i november. Detta "förmodligen som svar på oro över att uppgången i inflationen inte kommer att vara så tillfällig som de från början hoppats på, så var det märkbara höjningar i de genomsnittliga ränteprognoserna".

USA-tioårsräntan var upp 4 punkter mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen till 1,36 procent.

På statistikfronten visade fyraveckorssnittet över antalet nyanmälda arbetslösa i USA en dragning nedåt till 335.750 från 336.500 i förrförra veckan.

"Vi antar att nedåttrenden som vi sett under en tid kommer att fortsätta. Den stora bilden är att vi räknar med att arbetsmarknadsåterhämtningen fortsätter", sade Nancy Vanden Houten, ekonom på Capital Economics, till Dow Jones.

USA:s ledande indikatorer steg 0,9 procent i augusti, jämfört med månaden före. Enligt Ataman Ozyildirim, analyschef på Conference Board, är trenden i dessa indikatorer "samstämmigt med en robust tillväxt under resten av året".

Markits preliminära amerikanska inköpschefsindex för september visade dock på något större nedväxling mot augusti än förväntat. Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit, sade i en kommentar att tillväxttakten i amerikansk ekonomi bromsar in ytterligare efter det andra kvartalets starka utveckling.

"Inbromsningen var ledd av avsvalnad efterfrågan i tjänstesektorn, till delar kopplat till spridningen av deltaviruset", framhöll han.

Han noterade därtill att det var ytterligare en månad med skarpt stigande priser på varor och tjänster. Detta då bekymren inom leveranskedjor inte lättat medan även tillgången på arbetskraft är begränsad.

"Efterfrågan överstiger utbudet och högre kostnader lämpas vidare på kunder", angav Chris Williamson.

På valutamarknaden var dollarn stärkt tillbaka över 110 mot yen medan risksentimentet var positivt. Börserna tog stöd av att lindrad oro runt kinesiska Evergrande.

Pundet stärktes upp emot 1:3750 gentemot dollar, över 1:37 för första gången i denna vecka. Bank of England lämnade som väntat räntan oförändrad på 0,10 procent på torsdagen.

Ett par ledamöter ville dock redan vid detta möte minska på statsobligationsköpstakten. Brittisk tioårsränta drog upp 10 punkter till 0,81 procent.

"Det senaste beskedet från BOE adderar till marknadstron om att en räntehöjning kommer närmre", skrev ING i en kommentar.

Den norska kronan har på senare tid nått under paritet mot svensk krona och fortsatte på torsdagen den rörelsen till den starkaste nivån sedan i maj. Norges Bank höjde som väntat räntan tillbaka över noll på torsdagsförmiddagen.

"Räntehöjningen är troligen den mest förkommunicerade någon gång. Räntebanan dras upp och händelsevis också precis så mycket som vi räknat med", sade Harald Magnus Andreassen, chefekonom på Sparebank 1 Markets, till TDN Direkt.

I Norges Banks penningpolitiska rapport framkom att räntebanan justerades upp något mindre än vad ren modellanalys pekade mot. Räntebanan indikerar en ränta på 1,5 procent i mitten av 2023, mot 0,25 procent efter torsdagens höjning.

Norsk kronan stärktes till 10:07 mot euro medan svensk krona handlas ett par öre starkare mot euron i det bättre risksentimentet kring 10:13 på torsdagseftermiddagen.

Euron stärktes något till runt 1:1750 mot dollar i det positiva marknadsklimatet. Även från EMU-håll visade de preliminära inköpschefsindexen för september på en något större nedgång än antaget. Det kombinerade indexet sjönk till 56,1 i september, mot 59,0 i augusti. Markit-chefekonomen Chris Williamson talade i en kommentar om en ovälkommen kombination av klart lägre tillväxt och kraftigt ökade priser.

"Å ena sidan var viss nedkylning av den starkaste tillväxten på två decennier förväntad. I den andra vågskålen har företag blivit allt mer frustrerade över leveransförseningar, brist och allt högre priser på insatsvaror", sade han.

Euron stärktes något till 1:0840 mot den säkra hamnen schweizerfranc. SNB meddelade på torsdagen som väntat att den schweiziska styrräntan ligger kvar på -0,75 procent.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -