RÄNTOR/VALUTOR
AVVAKTANDE INFÖR FEDS GUIDNING (Direkt)

2021-09-22 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna visade små förändringar inför Fed-beskeden senare på onsdagen, med tyska räntor svagt upp och USA-räntorna sidledes. Dollarn tappade lite mot euron medan börserna stod på plus.

Onsdagen var relativt datafattig. Hushållens konfidensindikator steg något i september och ligger över nivån före pandemin, medan bostadsförsäljningen i USA sjönk något i augusti.

Att Hengda Real Estate Group, en enhet inom den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, ska göra en räntebetalning i tid på en yuanobligation på torsdagen har delvis stöttat sentimentet, även om oklarhet fortsatt råder om en betalning på en dollarobligation.

Problemen för Evergrande har oroat marknaderna på sistone, med risker för spridningseffekter.

Chefen för Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, sade efter onsdagens policymöte att dessa kinesiska problem sannolikt inte kommer att bli något globalt problem.

"Det är lämpligt att se det som en fråga för detta specifika bolag och Kinas fastighetsmarknad. Jag tror inte att det kommer att bli något generellt (marknads)problem nu", sade han enligt Dow Jones.

BOJ lämnade på onsdagen sin policyhållning oförändrad. Centralbanken konstaterade att den japanska ekonomin har förbättrats trendmässigt, men att den fortsatt är i ett allvarligt läge till följd av covid-19 och virusets effekter.

Kinas ettåriga bankränta, LPR, hölls oförändrad för 17:e månaden i rad i september, på 3,85 procent.

"Men med en ekonomi som tappar fart och ökad oro för fastighetssektorn så tror vi att sänkt styrränta från (centralbanken) PBOC kan komma så snart som nästa månad", skrev Capital Economics i en kommentar.

LPR är referens för alla nya lån och baseras på data från banker. Den brukar ha en spread över faciliteten för medellång finansiering (MLF) som sätts av PBOC och som är ett medel för dem att styra LPR.

PBOC sänkte reservkraven i juli men har sedan dess inte indikerat någon större brådska att agera. Nu ökar dock behovet av att lätta på trycket skuldtyngda låntagare.

"Vi tror inte att de policyansvariga kommer att backa från sina ansträngningar att minska belåningsgraden hos fastighetsutvecklare. Men de kan kliva in och göra processen mer hanterbar, genom att sänka finansieringskostnaderna och lätta på kontrollerna av fastighetsköp", skrev Capital Economics.

Den tioåriga USA-statsobligationen handlades fortsatt strax över 1,30 procent på onsdagen. Fokus låg på Fed-beskedet klockan 20, med nya prognoser.

"Fed-chefen Jerome Powell kan antyda att tapering är på gång inom kort. Men givet osäkra faktorer just nu så bör Fed förbli försiktiga när det gäller att dra bort likviditetsstöd", sade Sebastien Barbe på Credit Agricole till Bloomberg News.

Fed-chefen Jerome Powell har tidigare sagt att det är rimligt att börja dra ned på tillgångsköpen (tapering) i år och att ett besked ska ges i god tid innan.

Förväntningarna om att detta besked kan komma redan nu har samtidigt dämpats efter en del svagare data, inte minst jobbrapporten för augusti. Ett bättre tillfälle kan därför bli novembermötet.

Förutom tidpunkten för att inleda tapering är kanske takten i nedtrappningen än viktigare, då Fed-ledamöterna vill avsluta processen innan de börjar höja räntan. Snabb tapering öppnar därmed för tidigare räntehöjningar.

Tiffany Wilding, USA-chefekonom på förvaltningsbolaget Pimco, tror att det finns en risk för att onsdagens Fed-möte tolkas som hökaktigt av marknadsaktörer. Den höga inflationen kan medföra uppjusterade ränteprognoser.

"Medianräntebanan kan komma att justeras för att stävja risken så att rådande temporära inflationsfaktorer inte drar upp inflationsförväntningarna", sade hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Powell har tonat ned betydelsen av räntebanan, "dot plot", men denna kan nu åter hamna i fokus. Den beskriver ränteantagandena från enskilda ledamöter, och blir därmed inte på samma sätt som pressmeddelandet en sorts kompromiss mellan olika uppfattningar.

Den senaste räntebanan i juni väckte viss uppmärksamhet då den visade att sju av 18 ledamöter såg en räntehöjning under 2022, och en majoritet såg en räntehöjning med minst 50 punkter under 2023.

Det behövs därmed bara två ledamöter för att medianen ska peka mot en höjning nästa år. Nu kommer även en första prognos för 2024 som kan visa hur långt ledamöterna vill dra upp räntan.

Pandemin kan ha orsakat nya störningar och mönster för pristrycket. En fråga är hur långt Fed är villiga att släppa upp inflationen i linje med sitt nya omformulerade mål.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -