På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

POWELL
"TAPER" -ANNONSERING KAN KOMMA VID NÄSTA FOMC-MÖTE (Direkt)

2021-09-22 21:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska tillväxten väntas fortsätta i en stark takt under resten av året. Utbudsbegränsningar hämmar dock utvecklingen inom vissa sektorer, framför allt fordonsindustrin

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han sade efterfrågan på arbetskraft fortsatt är stark överlag. Sysselsättningstillväxten dämpades visserligen i augusti men arbetsmarknaden fortsätta att förbättras framöver.

Powell konstaterade också att inflationen är förhöjd och väntas förbli förhöjd kommande månader innan den åter dämpas. Han sade att flaskhalseffekter har påverkat prisökningstakten under längre tid än väntat. Inflationsförväntningarna på lång sikt förefaller dock vara stabila, och Fed är redo att agera för att begränsa ett eventuellt inflationsproblem vid behov.

Jerome Powell upprepade också budskapet från pressmeddelandet om att en nedtrappning av tillgångköpen (taper) snart kan vara motiverad om framstegen mot sysselsättnings- och inflationsmålen fortsätter, och sade att en annonsering kan komma vid nästa FOMC-möte. En start för tapering är dock ingen signal om ränteutsikterna.

FOMC har diskuterat i vilken takt det kan vara lämpligt att sänka takten i de månatliga tillgångsköpen när väl villkoren för en "tapering är uppfyllda, och bedömningen är att processen bör kunna avslutas i mitten av 2022.

Han tillade att det finns brett stöd inom FOMC för taperingplanerna. Många i FOMC anser att villkoret om "substantiella ytterligare framsteg" för sysselsättningen, för att inleda tapering, är uppfyllt medan andra anser att målet är nära. Hans egen bedömning är att villkoret är "nästan uppfyllt". Beträffande inflationen är bedömningen att målet är mer än uppfyllt.

Fedchefen upprepade också budskapet att om ekonomin utvecklas som väntat så kan Fed "med lätthet" inleda tapering vid novembermötet. En "hygglig" jobbrapport (för september) skulle stödja ett taperingbeslut.

Det skulle inte krävas någon "kanonrapport" om sysselsättningen för att Powell ska känna att "tapertestet" har uppfyllts. Däremot är ribban för en räntehöjning mycket högre än för tapering. Det kvarstår ännu mycket lediga resurser på arbetsmarknaden. Inflationsvillkoret för en räntehöjning kan dock bli uppfyllt under 2022 om inflationen skulle förbli hög.

Beträffande risken för att finansdepartementet inte kommer att klara betalningarna på statsskulden om kongressen inte höjer skuldtaket sade Jerome Powell att det viktigt att skuldtaket höjs i rätt tid. Han tillade att det inte går att räkna med att Fed kan skydda ekonomin från en betalningsinställelse på statsskulden.

På en fråga vad som händer med Feds balansräkning när väl taperingprocessen är avslutad svarade Powell att det inte är rätt tid att för beslut om det nu. Han sade också att taperingprocessen kan snabbas på eller bromsas beroende på hur ekonomin utvecklas. Ekonomin har dock kommit längre nu än när Fed inledde den tidigare taperingprocessen 2013.

Powell sade också att i ett "idealläge" kommer räntan inte höjas innan taperingprocessen har avslutats.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -