NORDEN
UPPGÅNGAR, OLJEBOLAGEN STÄRKTES I OSLO, VINX30 +1% (Direkt)

2021-09-22 17:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i Norden fortsatte upp på onsdagen och handlas nu över den föregående veckans stängning. Samlingsindexet Vinx 30 steg 1 procent till 1.381.

Oslobörsens OBX-index adderade drygt 2 procent till 1.012 med stöd av stark utveckling i oljesektorn.

Brent-oljan var upp med omkring procenten på tisdagen efter att minskningar av amerikanska lagernivåer varit större än väntat, vilket gav stöd åt Aker BP och Equinor som var upp 4,4 respektive 3,4 procent.

Även aluminiumtillverkaren Norsk Hydro återfanns i toppskiktet, upp 3,4 procent till 65:00 norska kronor, sedan Bank of America stämplat köp för aktien med riktkurs 97 norska kronor.

Bankerna var upp brett efter att Berenberg i en analys noterat att marknaden nu räknar med att Norges styrränta ska börjar normalisera vilket väntas leda till högre räntenetton i sektorn.

"Även om många påpekar att DNB handlas med en premie om nära 40 procent jämfört med den europeiska banksektorn, anser vi att aktien fortsatt är attraktiv", skrev analyshuset och upprepade köp samt riktkurs 200 kronor. Aktien steg 2,3 procent.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet upp 0,2 procent till 1.969.

Örsted har tecknat ett avtal med det amerikanska energiföretag Williams för att utveckla "Power-to-X"-projekt i USA. Aktien stärktes 1,5 procent.

Asetek upplever ökade problem i leverantörskedjan på grund av nya nedstängningar i Kina samtidigt som höga fraktpriser och komponentbrist påverkat resultatet negativt. Nya omstruktureringar medför samtidigt engångskostnader om 2,5 miljoner dollar. Helårsprognosen för 2021 skruvades som en följd ned. Aktien föll nära 50 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index steg 1,8 procent till 5.501. I toppen av indexet återfanns Outokumpu som adderade 4,3 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Aker BP - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

Norsk Hydro - I dag

{point.key}

Outokumpu Oyj - I dag

{point.key}

Ørsted - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -