Skandia Världen Sverige
Skandia Världen Sverige ökade 3,93 procent i augusti - globala aktiemarknaderna steg för sjunde månaden i rad (Finwire)

2021-09-20 12:03
Fonden Skandia Världen Sverige steg 3,93 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,95 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att de globala aktiemarknaderna steg för sjunde månaden i rad då både oron kring inflationen och coronaviruset lättade. Världens blickar var riktade mot USA då FED uppdaterade sin stimulanspolicy. Även om de indikerade att en nedtrappning gällande sina stödsköp av statsobligationer under året menade centralbanken samtidigt att en räntehöjning är långt borta.

Makrostatistiken har däremot huvudsakligen varit negativ under månaden då ISM Manufacturing fortsatte att minska till 59,5 vilket var under förväntan. Det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i eurozonen sjönk till 62,7 vilket också var klart under förväntan. Det kinesiska inköpschefsindexet Caixin minskade till 49,2.

Vidare har både FED och Bank of England signalerat om att de kan komma att minska de ekonomiska stimulanserna redan i år. I den positiva vågskålen sjönk arbetslösheten i USA till 5,4 procent.

Fondens världenportfölj gick starkt under månaden, framförallt tack vare innehav inom industri, hälsovård samt konsumenternas diskretionära sektorer. Den enda sektorn som drog ner den relativa avkastningen var finanssektorn. Ur ett regionalt perspektiv var aktieurvalet i USA, Tyskland, Japan och Storbritannien positiva medan Nederländerna och Italien bidrog med negativ utveckling.

Gällande fondens Sverigeportfölj skriver förvaltaren att den överavkastade sitt jämförelseindex med 0,86 procent.

"Bland de delårsrapporter som publicerades under augusti noterade vi positiva överraskningar från bland annat Cint Group, Nibe, Surgical Science Sweden och Troax. Vidare noterades Qualcomms motbud på Veoneer samt att Embracer förvärvar elva bolag", avslutar förvaltaren.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Skandia Världen Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -