Skandia Småbolag Sverige
Skandia Småbolag Sverige ökade 1,94 procent i augusti - lyfter fram Sectra, Profoto och Genova (Finwire)

2021-09-20 09:51
Fonden Skandia Småbolag Sverige steg 1,94 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,07 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att de svenska småbolagen presterat bättre än stora bolag då Carnegie Small Cap index steg med 3,07 jämfört med OMXS30 som sjönk med 0,77 procent under samma period.

Makrostatistiken varit negativ under månaden då ISM Manufacturing fortsatte att minska till 59,5 vilket var under förväntan. Det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i eurozonen sjönk till 62,7 vilket också var klart under förväntan. Det kinesiska inköpschefsindexet Caixin minskade till 49,2.

Vidare har både FED och Bank of England signalerat om att de kan komma att minska de ekonomiska stimulanserna redan i år. I den positiva vågskålen sjönk arbetslösheten i USA till 5,4 procent.

Under augusti presenterade flera av fondens innehav sina delårsrapporter och bland de positiva bidragsgivarna fanns bland annat Cint Group, Nibe, Surgical Science Sweden och Troax. Vidare noterades Qualcomms motbud på Veoneer och att Embracer presenterade hela elva förvärv.

Bland de innehav som utmärkte sig under månaden fanns bland annat Sectra, Profoto och Genova vars aktier steg med 27,1, 24,6 respektive 23,6 procent.

"Sectra hade en stark månad trots ganska få nyheter. Ett tioårigt förlängningskontrakt för digital patologi med nederländska Univeristy Medical Center (UMC) i Utrecht är dock viktig. UMC var bland de första i världen att granska vävnadsprover digitalt för primärdiagnostik år 2016", skriver förvaltaren.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Skandia Småbolag Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -