På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Skandia Försiktig
Skandia Försiktig ökade 0,45 procent i augusti - mindre justering av fondens aktieövervikt (Finwire)

2021-09-20 13:23
Fonden Skandia Försiktig steg 0,45 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,47 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att i ​samband med det årliga konventet i Jackson Hole upprepade FED att de inflationstendenser man sett är övergående. Centralbanken menade samtidigt att även om man sett en återhämtning av både sysselsättningen och tillväxten i USA vill man inte annonsera någon exakt tid för när nedtrappningen gällande stödköp av tillgångar ska inledas.

Även om den globala ekonomiska aktiviteten är hög kom det under augusti in en del data som pekar på en inbromsning. Bristen på halvledare och andra insatsvaror påverkar tillverkningsindustrin världen över.

Under månaden utvecklades småbolag generellt sett bättre än stora bolag. Inom globala aktier lyckades defensiva och värderingsorienterade strategier inte hålla jämna steg med marknaden då indextunga tillväxtbolag gick starkt.

"Vårens långa trend av fallande långräntor tycks ha satts på paus och under augusti steg långräntorna något både i USA, Europa och i Sverige. Krediträntorna föll däremot, vilket fick spreadarna att tryckas ihop från båda håll och det resulterade i mycket bra avkastning från företagsobligationer med högre risk", skriver förvaltaren.

Fondens portfölj gynnades dels av den generella övervikten i både svenska och utländska aktier samt en övervikt i krediter.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltaren att man gjort en mindre justering av fondens aktieövervikt där man menar att en viss vinsthemtagning var rimlig trots att flera faktorer talar för en positiv syn på tillgångsslaget. De innehav som avyttrades var svenska aktier som nått en avkastning på över 30 procent hittills i år.

Fonden bytte under månaden namn från Skandia Smart Försiktig till Skandia Försiktig.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Skandia Försiktig - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -