COPPERSTONE
VISCARIA KAN NÅ 850 MLN KR I VINST 2026 - VD (Direkt)

2021-09-20 13:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources räknar med att generera sin första omsättning från Viscaria under 2025 förutsatt att allt går enligt plan. Redan året efter ska det nya målet om en vinst på 850 miljoner kronor i årstakt kunna nås.

Det uppger vd Anna Tyni i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter att bolaget tidigare på måndagen gått ut med beslutet om att utöka Viscaria-projektet, beläget strax utanför Kiruna.

"Vi siktar på att vi får miljötillståndet beviljat i mitten av 2023 för den sökta verksamheten och då har vi per definition tillstånd att börja bryta malm. Sedan tar det ju nästan två år att bygga ett anrikningsverk, så vi beräknar ha produktion i verket någon gång i början av 2025", säger vd:n.

Copperstone planerar numera för en ökad årlig gruvdrift till 3 miljoner ton jämfört med tidigare antaganden om 2 miljoner ton. Den beräknade årliga nettovinsten efter utökningen bedöms därmed stiga från 400 miljoner kronor till cirka 850 miljoner kronor.

"Att nå 850 miljoner kronor i vinst är något år fram i tiden och inte något vi kommer uppnå direkt från produktionsstart. Någon gång under 2026 när vi kommit upp i full produktionstakt och taktar 30.000 ton producerad koppar per år - då kan vi uppnå det målet", säger Anna Tyni och betonar att det hänger på när i tiden full kapacitet uppnås för anrikningsverket.

"Det kan dock konstateras att det finns möjlighet att generera kassaflöde redan när vi kan börja bryta koppar (2023 red. anm.), alltså innan anrikningsverket är på plats. Vi kan ju utvinna koppar ur marken eftersom vi har tillgång till en väldigt ytnära, kopparrik malm", fortsätter Copperstone-chefen.

I dagsläget har Copperstone ingen omsättning.

Det totala investeringsbehovet för utvidgningen av Viscaria beräknas öka från 1,5 miljarder kronor till cirka 3–4 miljarder kronor för projektet.

När beräknar ni påbörja dessa investeringar och under hur lång tid planeras dessa göras?

"Den större delen av pengarna kommer användas för byggnationen av anrikningsverket som ju är en omfattande process med start från 2023. Anrikningsverket ska bli optimalt och energieffektivt, så att det står sig under en längre tid. Färdigställande av underjordsinfrastruktur kostar även det en del pengar", säger vd:n som pekar på att det i nuläget är svårt att ge en mer detaljerad plan.

Vid utgången av det andra kvartalet i år hade ni likvida medel om 185 miljoner kronor. Hur planerar ni att finansiera dessa förhållandevis tunga investeringar om 3-4 miljarder kronor?

"Delvis genom lån och delvis med eget kapital via nyemissioner. Den exakta fördelningen är för tidigt att gå in på."

Hur länge bedöms den existerande kassan att räcka innan Copperstone behöver ta in mer kapital?

"Uppskattningsvis mellan 12 och 18 månader".

Gruvprospekteringsbolaget tog så sent som i april i år in pengar via en riktad nyemission om cirka 96 miljoner kronor. Likviden avsågs bland annat att användas till att accelerera takten i framtagandet av miljötillståndsansökan för Viscaria-projektet. Copperstone har som ambition att lämna in ansökan till Mark- och miljödomstolen under det första kvartalet 2022. Efter det, förutsatt ett godkännande, är samtliga nödvändiga tillstånd på plats.

"Det är miljötillståndet som är den viktiga faktorn nu. När det väl är på plats börjar vi bygga anrikningsverket", säger Anna Tyni.

Vid lunchtid på måndagen handlades aktien ned strax över 1 procent, efter att tidigare under morgonen ha varit upp med som mest 6,7 procent.

Graf: utveckling för aktien i Copperstone Resources sedan årsskiftet.

Bildkälla: Infront

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Copperstone Resources - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -