Penser Dynamic Allocation
Penser Dynamic Allocation ökade 1,19 procent i augusti - Thule, Fortnox och Sagax bidrog till avkastningen (Finwire)

2021-09-17 10:46
Fonden Penser Dynamic Allocation steg 1,19 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,61 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Thulin och Jonatan Werner.

Gällande de fallande räntorna under månaden menar förvaltarna att detta inte kom som en överraskning. Anledningarna till räntenedgången var att skuldtrycket i USA minskade, inflationen är övergående vilket innebär att räntorna inte kunnat stiga mer för tillfället, samt att marknaden var oerhört hårt positionerad för en räntenedgång.

Fondens sämsta bidragsgivare var under perioden Smart Eye, Embracer och Storytel. Angående Smart Eye vars aktie föll 13,91 procent under perioden skriver förvaltarna att halvledarbristen och lägre tillväxt än väntat framgick i bolagets kvartalsrapport. Embracers fall på 12,08 procent under månaden kunde förklaras av Kinas skarpa attack mot gaming. Även Storytel backade efter att ha redovisat en större förlust än väntat och sänkt sina prognoser.

"Fondens bästa innehav var Thule Group med en avkastning på 8,43 procent efter att ha släppt en stark rapport i slutet av juli. Näst bäst var Fortnox som steg 7,41 procent. Bolaget släppte även det sin rapport i mitten av augusti där en ökad omsättning och rörelseresultat redovisades. Sagax presterade även bra under augusti och ökade med 6,42 procent", skriver förvaltarna.

När det gäller fondens aktivitet under månaden har förvaltarna gjort ett antal omallokeringar i form av köp av ETF:er inom ESG Leaders och Water Resources. Fonden sålde samtidigt innehaven i USA Socially Responsible och Ossiam Low Carbon.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Penser Dynamic Allocation - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -