SBB
MÅLET FASTIGHETSVÄRDE 2026 I FOKUS EFTER KAPDAG - ANALYSER (Direkt)

2021-09-13 10:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kan SBB nå 300 miljarder kronor i fastighetsvärde till 2026? Det är frågan som flera analytiker ställer sig efter fredagens kapitalmarknadsdag i Skellefteå.

Inför kapitalmarknadsdagen justerade SBB upp ett antal finansiella mål. Bland annat ska förvaltningsresultatet per aktie öka med i genomsnitt 15 procent per år över en femårsperiod. En höjd utdelning för 2021 till 1:32 kronor ska föreslås till stämman och den ska sedan öka stabilt för varje år.

Men det mål som fick störst fokus var att värdet på fastighetsbeståndet ska öka från dagens 118 miljarder kronor till 300 miljarder kronor år 2026. Det tidigare målet var 125 miljarder kronor till 2025.

Enligt bolaget ska detta bland annat ske med hjälp av projektportföljen, förvärv och med hjälp så kallad 'yield compression' (sjunkande direktavkastningskrav). Tillväxten ska dessutom ske utan nyemissioner, och föga förvånande – utan att målet om BBB+ rating på kort sikt och A- på lång sikt komprometteras med ökad skuldsättningsgrad.

Centralt för att nå 300 miljarder kronor är enligt flera av analytikerna de sjunkande avkastningskraven (yield compression). Med denna faktor borträknad landar Carnegie i ett fastighetsvärde om 188 miljarder kronor, men konstaterar samtidigt att "det kan vara konservativt givet transaktionsmarknaden".

Nordea kommer upp i 219 miljarder kronor "eftersom vi är mer konservativa på yield compression, förvärv och projektförändring", skriver banken.

DNB Markets, som går mot strömmen med en säljrekommendation, kommer inte heller upp i 300 miljarder utan sjunkande direktavkastningskrav och påpekar att utan den kommer bolaget att behöva ytterligare kapital för att nå målet, men noterar samtidigt att bolaget menar att deras direktavkastningskrav är 100 punkter för högt", skriver DNB.

Av de fyra analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av har tre analytiker köprekommendation men samtliga justerar upp sina riktkurser.

"Det är mycket tydligt att företaget kommer att fortsätta växa i hög hastighet. Vi förväntar oss att investerare är villiga att betala en premie för det på samma sätt som i andra branscher", summerar Kepler Cheuvreux.

Förändringarna efter förra veckans besked som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på morgonen:

* Nordea Markets höjer riktkursen för SBB till 60 kronor från 47 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för SBB till 56 kronor från 46 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Carnegie höjer riktkursen för SBB till 58 kronor från 45 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* DNB Markets höjer riktkursen för SBB till 31 kronor från 26 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.

SBB:s aktie handlades upp 2,6 procent på fredagen. På måndagen fortsatte aktien upp och var vid klockan 10.30 upp 2,5 procent till 52:30 kronor. Summeras de gångna 12 månaderna är uppgången i aktien nu drygt 110 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -