IKC Avkastningsfond
+0,5% i augusti, högre emissionstempo att vänta enligt förvaltaren (Direkt)

2021-09-13 13:57

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Företagsobligationsfonden IKC Avkastningsfond ökade med 0,52 procent i augusti, vilket innebär att avkastningen hittills under 2021 summeras till +4,76 procent per den 31 augusti.

Det framgår av en månadsrapport med kommentarer från fondförvaltaren Lars Bredenberg.

Fondens procentuella avkastning sedan starten i april 2012. (Källa: IKC Fonder)

"Det har generellt varit ett positivt marknadsklimat runt om i världen och i den svenska företagsobligationsmarknaden har utvecklingen varit stark när det kom i gång efter sommaren med en del att ta ikapp på den europeiska utvecklingen och gott om likviditet att placera", skriver Lars Bredenberg.

Förvaltaren meddelar att aktiviteten på marknaden åter har börjat komma igång efter den lugna sommaren. Den ökade aktiviteten rör främst instrument i andra valutor än svenska kronor samt investment grade i svenska kronor, men enligt Lars Bredenberg finns det förväntningar på ett högt tempo på marknaden som även kommer att sprida sig till mer högavkastande obligationer.

Under månaden deltog fonden då Genova, 24Storage och Holmström utökade befintliga obligationer, framgår det. Fonden var även med då Storebrand emitterade en ny efterställd obligation.

"I övrigt har fonden gjort en del affärer när det har uppstått möjligheter och för att hantera likviditeten. Det kommer troligen att bli mer aktivitet framöver när det förväntas en våg av emissioner från företag som vill finansiera sig i den starka marknaden", skriver Lars Bredenberg.

Gällande portföljinnehaven uppges det ha varit en bred positiv utveckling i augusti, med undantag för Baseload, Patientsky och Stillfront som rapporterade svagare resultat än väntat. Cabonline och Leax, som gynnas av återöppning, levererade oväntat bra rapporter, meddelar förvaltaren. De nämnda obligationerna i Genova, 24Storage och Holmström ska ha gått starkt och uppvärderats i samband med utökningsemissionerna.

Lars Bredenberg ser en övergripande stabil utveckling i omvärlden mot bakgrund av att ekonomierna återhämtar sig, även om det finns vissa orosmoln i form av spridning av virusvarianter, tecken på avmattning i Kina samt komponentbrist. I Sverige bedömer förvaltaren att det fortsatt finns väldigt gott om likviditet som är redo att placeras trots att emissionsmarknaden har börjat komma igång igen efter sommaren.

"Det ger goda förutsättningar även om det finns risker att något stökar till det i omvärlden eller att balansen i marknaden förändras om det kommer väldigt många emissioner," enligt Lars Bredenberg.

I listan nedan följer fondens tio största exponeringar på emittentnivå per den 31 juli 2021:

Källa: IKC Fonder

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


IKC Avkastningsfond - I dag

{point.key}

Heimstaden Pref - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

Fastpartner D - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

Jyske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -