Strand Förmögenhetsfond
Strand Förmögenhetsfond minskade 0,59 procent i augusti - Nyfosa bland fondens fem största aktieinnehav (Finwire)

2021-09-08 12:30
Fonden Strand Förmögenhetsfond minskade 0,59 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,24 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fondens fem största noterade aktieinnehav vid månadens slut var SEB, Securitas, Xvivo Perfusion, Essity och Nyfosa. Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 50,1 procent inklusive ett innehav i en global aktiefond.

"Augusti bjöd på betydligt mer oregelbundna tendenser än juli, men Six Return Index stängde ändå med en uppgång. Detta är ett styrketecken med tanke på de osäkerhetsfaktorer som riskerar att placera grus i tillväxtmaskineriet. De viktigaste orosmolnen som vi ser är en något för optimistisk syn på utvecklingen för pandemin, komponentbristen, och prisuppgången på framförallt sjöfrakt", skriver förvaltaren.

Fortsättningsvis menar förvaltaren att en lägre tillväxt inte enbart behöver vara negativt för börsens utveckling. Om tillväxten bromsar in kan det innebära en lägre risk för överhettning. Däremot kräver en lägre tillväxt en noggrannare riskanalys.

"Vad blir till exempel konsekvenserna om affärsresandet fortsätter att ligga på en låg nivå i flera år till eller om det omfattande arbetet hemifrån fortsätter betydligt längre tid än marknadens aktörer tidigare räknat med?", skriver förvaltaren.

En annan viktig faktor för börsutvecklingen var FEDs konferens i Jackson Hole. Där framgick det att minskningen av stödåtgärder kommer genomföras försiktigt och styrräntan kommer hållas oförändrad under en längre tid, bland annat på grund av att sysselsättningsmålet är långt ifrån uppfyllt. Förvaltaren drar slutsatsen att det kommer vara fortsatt svårt att hitta bra alternativ till aktier trotts de orosmoln som finns.


[Tabell 1]

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Strand Förmögenhetsfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -