På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondita Healthcare
Placera plockar in Fondita Health Care i lista bland köpvärda fonder (Finwire)

2021-08-30 14:32
Efter att sommarens två inledande månader levererat en väldigt stark börs har augusti bjudit på lugnare utveckling. Placeras Pär Ståhl genomför då ett defensivt fondbyte inför september.

Placeras köpvärda fonder inkluderar bland annat två Sverigefondsval som båda är på plus under månaden. Spiltan Stabil och PLUS småbolag Sverigeindex har fortsatt leverera avkastning på bra nivåer. Bland listans blandfonder har Placera en betydande exponering mot Sverige vilket har haft det lite tuffare under månaden. Även Didner & Gerge Small & Microcap backade något i augusti.

Eftersom flera av världens börser ligger på nya rekordnivåer väljer Ståhl att reducera risken bland fondvalen. Det gör man genom att plocka hem vinsten i Didner & Gerge Small & Microcap som stigit mer 20 procent i år och menar att man fortfarande har bra exponering mot den europeiska marknaden genom AMF aktiefond Europa.

En sektor som inte hängt med i årets uppgång och är historiskt lågt värderad jämfört med den breda aktiemarknaden är hälsovårdssektorn. Samtidigt menar Ståhl att sektorn erbjuder strukturell tillväxt med defensiva egenskaper.

Placera har därför valt att ta in den aktivt förvaltade hälsovårdsfonden Fondita Health Care som fokuserar på digitalisering och medicinska framsteg. Fonden förvaltas av Tom Lehto och Markus Larsson sedan starten i juni 2018 och har haft en årlig avkastning på cirka 18 procent vilket placerar fonden i toppen inom branschfonder. Fondportföljen är koncentrerad och de tio största innehaven utgör vanligtvis cirka 40 procent av fondförmögenheten.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Fondita Healthcare B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -