Lannebo Småbolag
Starka rapporter från portföljens bolag - Lannebo Småbolag ökade 9,4 procent i juli (Finwire)

2021-08-05 13:53
Fonden Lannebo Småbolag steg 9,4 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 8,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 22,3 procent och är därmed sämre än index som har ökat 28,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Per Trygg, Johan Ståhl och Hjalmar Ek.

Förvaltarna uppger att portföljbolagens rapporter överlag varit starka, där ett par innehav utmärkte sig särskilt positivt. Bland dessa fanns handelsbolaget Bufab, som tillhandahåller så kallade C-parts, skruvar, muttrar och andra fästelement.

"Rapporten visade en hög organisk tillväxt med goda marginaler samt en stark orderingång, vilket borgar för fortsatt god utveckling kommande kvartal. Bufab meddelade även att processen för att hitta en ny vd är färdig och att valet fallit på Staffan Pehrson, i dagsläget vd för Nefab Group. Bufabaktien steg under juli med 36 procent", skriver Trygg, Ståhl och Ek.

Ett annat bolag som visade stark organisk tillväxt och bra marginaler var industrihandelskoncernen Addtech. Förvaltarna uppger att bolaget dessutom fortsatt håller ett högt förvärvstempo, vilket ökar vinsterna ytterligare. Under månaden så steg aktien med 25 procent.

Bland månadens svagare innehav fanns e-handelsbolaget Desenio, som släppte en vinstvarning.
"Desenios marknad – prisvärd konst i form av posters – har påverkats negativt av lättade
pandemirestriktioner och att människor spenderat mindre tid och pengar på heminredning. Det var väntat att kvartalet skulle bli svagare då bolaget växte med över 100 procent i fjol, men
magnituden av tappet var större än väntat. Vi ser problemen som tillfälliga, icke bolagsspecifika och bedömer inte att Desenio har tappat marknadsandel eller att tillväxtmöjligheterna försämrats. Med det sagt är det tydligt att det andra och tredje kvartalet kommer
vara tyngda av ovannämnda effekter", skriver förvaltarna.

Desenios aktie tappade under månaden 43 procent och i samband med kursfallet köpte förvaltarna mer aktier i bolaget, då man bedömer att marknaden fäster för stor vikt vid kortsiktig motvind i förhållande till långsiktiga möjligheter för bolaget. Av samma anledning ökades även positionen i MTG medan man minskade i Biotage, Husqvarna och Fagerhult.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Addtech, Trelleborg och Securitas med portföljvikterna 5,4, 5,0 respektive 4,8 procent.




[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lannebo Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -