Excalibur
Excalibur ökade 0,08 procent i juli - realekonomisk data visar tecken på fortsatt snabb återhämtning (Finwire)

2021-08-05 20:08
Fonden Excalibur steg 0,08 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,52 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Thomas Pohjanen, Björn Suurwee och Marek Ozana.

Förvaltarna uppger inledningsvis att de ekonomiska utfallen fortsatte att överraska positivt i juli.

"Många företag slog förväntningarna när andra kvartalets vinstutfall rapporterades under månaden, vilket speglas i stigande aktiekurser på världens börser. Även realekonomiska data visade på en fortsatt snabb återhämtning med stark orderingång och ökande efterfrågan på arbetskraft. Detta indikerar fortsatt stark tillväxt under andra halvåret 2021. Centralbankerna lämnar även fortsättningsvis ett starkt stöd till den ekonomiska tillväxten, samtidigt som finanspolitiken också stimulerar genom expansiva budgetar", skriver förvaltarna.

Förvaltarna lyfter dock också den ökade spridningen av deltavarianten som ett orosmoln. De skriver att smittspridningen ökat i hög takt, men att antalat inläggningar på sjukhusens akutavdelningar ännu inte ökat nämnvärt. Detta menar Pohjanen, Suurwee och Ozana är en spegling av den yngre delen av befolkningen som ännu inte vaccinerats är i majoritet bland de smittade. Då de yngre grupperna inte belastar sjukvården i någon högre grad, tror förvaltarna därför att några nya nedstängningar av världens ekonomier inte verkar aktuella.

"Pristrycket fortsätter och inflationsdata i framför allt USA kom in högre än förväntat. Kärn-KPI som klockade in på +3,8 procent i juni överträffades med en årstakt på +4,5 procent när data presenterades i juli. Det är rimligt att anta att många av Federal Reserves ledamöter anser att prisdelen av bankens mandat är uppnått med råge, även om en del återstår innan arbetsmarknaden är fullt ut återhämtad, vilket är den andra delen av mandatet. Under månaden föll marknadsräntorna och många bedömare överraskades av detta, givet hög inflationstakt och starka risksentiment i form av stigande aktiekurser", skriver förvaltarna.

Bakom det hela menar dock förvaltarna att tekniska förklaringar finns, där många har väntat sig högre räntor och då det gick en hel del stop-lossar när räntorna i stället föll. Vad gäller fondens prestation uppger förvaltarna dock att portföljen lyckades parera de mest aggresiva marknadsrörelserna.

[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Excalibur Fixed Income A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -