På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

DIREKT POD
SOMMARSERIE 4/4 - TIGRARNAS VÄG UR KRIGENS DJUNGEL (Direkt)

2021-08-04 14:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ända sedan Marco Polos dagar har sagor om landet där solen alltid stiger - den "bortre orienten" i öst - intresserat och inspirerat drömska västerlänningar. Ibland lite för mycket, vilket lett till stora omvälvande konflikter och blodiga krig i den region som blivit vår absolut största tillväxtmotor.

Trots det - eller kanske på grund av - mytologiseringen av bortre Asien, har vi svårt att förstå tankesätt och utveckling i den fragmenterade regionen. Därför har FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, tagit avstamp för den sommarserie som tagit sikte på att gå på djupet om historien, makten och storfinansen i detta Asien.

På onsdagen släpptes det fjärde och avslutande avsnittet i serien, som uppmanar alla att spetsa öronen och tillåta sig att bli en västerländsk Marco Polisk drömmare i fyra avsnitt om draken Kina, om det ständigt imperiedrömmande Japan, om balansbrädan däremellan i det delade Korea och om hur konfliktytor blivit permanentade in till moderna tiders handelsbord efter århundraden av schismer och åminnelser av blodiga övergrepp.

Det blev en resa längs sidenvägar till lands och till sjöss, med och mot kommunister med machete i hand under Indokinas krigshärjade djungeltak och ut i superapparnas cyberrymd i Indonesien, Malaysia och Vietnam.

I det sista avsnittet avhandlas Sydostasiens tigerekonomier Taiwan, Singapore och Hongkong i en epok där regionen reser sig från århundraden kuvade av inre och yttre fiender och i flera fall utvecklas från bondesamhällen till hypermoderna stater i rekordfart.

FollowTheMoney finns tillgänglig överallt där det finns poddar, bland annat på Spotify, Apple Podcasts och Acast.

Direkt Studios +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing Co - I dag

{point.key}

Toyota Motor Corp - I dag

{point.key}

Lockheed Martin Corp - I dag

{point.key}

Alibaba Group Holding Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -