På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

IMF
STÖTTAR LÅGINKOMSTLÄNDER MED ÖKAD LIKVIDITET (Direkt)

2021-08-03 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IMF:s styrelse har godkänt att ta in kapital från medlemmarna för att stärka likviditeten och stötta låg- och medelinkomstländer finansiellt.

Det sker genom att allokera motsvarande 650 miljarder dollar i särskilda dragningsrätter (SDR). Av dessa ska 275 miljarder dollar gå till tillväxt- och utvecklingsländer och resten till världens större ekonomier.

"Detta är ett historiskt beslut och den största SDR-allokeringen i IMF:s historia och en injektion för den globala ekonomin i en tid av en kris som vi tidigare inte skådat. SDR-allokeringen kommer att gynna alla medlemmar, hantera långsiktiga behov av reserver, öka förtroendet och stärka motståndskraften och stabiliteten i den globala ekonomin", sade IMF-chefen Kristalina Georgieva i ett uttalande.

SDR är en internationell reservtillgång som skapats av IMF, och innebär en potentiell fordran på medlemsländernas valutareserver. Det är däremot ingen valuta i sig.

SDR ges utan åtföljande krav från IMF och måste inte återbetalas.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -