RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER INFÖR FED-BESKED MED TAPERINGFOKUS (Direkt)

2021-07-28 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små förändringar på onsdagen, medan USA-räntorna steg något inför Fed-beskedet senare på kvällen, med den tioåriga statsobligationen upp 2 punkter till 1,26 procent. Dollarn återhämtade sig till under 1:18 mot euron.

Svenska räntor var i stort oförändrade medan kronan tappade 2 öre till 8:64 och 1 öre till 10:19 mot dollarn.

Den svenska detaljhandeln minskade 0,3 procent i juni från maj, och steg 8,5 procent i årstakt. I maj ökade handeln 2,4 respektive 10,7 procent.

Analytiker noterade att det fortsatt är en stark utveckling i handeln.

"Detaljhandeln gick ned lite i juni men är ändå superstark. När gränshandeln återhämtas så kommer detta att ge en extra skjuts till försäljningen de kommande månaderna", skrev Torbjörn Isaksson på Nordea i en kommentar.

Index över de tyska hushållens förtroende låg kvar på -0,3, väntat +1, medan de franska sjönk till 101 från 103, väntat var 102. I Italien steg förtroendet till 116,6 från 115,1. På tisdagen visade även de amerikanska hushållens förtroende (Conference Boards mätning) en uppgång till 129,1 från 128,9, väntat var en nedgång till 123,9.

Importpriserna i Tyskland steg 1,6 procent i juni från maj. Senare i veckan väntas preliminärt KPI för juli, med en väntad uppgång i inflationstakten till 3,3 från 2,3 procent.

Inflationstakten i hela EMU väntas däremot visa en mer blygsam uppgång till 2 procent, och kärninflationen sjunka till 0,8 procent. Inflationen är fortsatt en bit ifrån de nya villkoren för att ECB ska höja.

ECB-rådsledamoten Pablo Hernandez de Cos sade att deras nya strategi mottagits väl av marknaden och kommer att bidra till att öka effektiviteten i verktygen för att bekämpa för låg inflation. Avslutningen av PEPP, det första steget i normalisering, är länkad till pandemin och effekterna på ekonomin.

"Mot en bakgrund av mycket stor osäkerhet för närvarande så bör vi inte förhasta oss med en sådan diskussion. Hursomhelst kommer vårt beslut bero på hur hälsokrisen utvecklas, finansieringsförhållandena i euroområdet och inflationsutsikterna", sade han enligt Bloomberg News.

Kanadas KPI-inflation sjönk till 3,1 i juni från 3,6 procent i maj. I Australien steg KPI 3,8 procent i årstakt, den snabbaste takten på nästan 13 år. Australiendollarn har ändå tappat mot USA-dollarn.

I Fed-beskedet kommer marknaden framförallt att leta efter ledtrådar kring timingen för en nedtrappning av tillgångsköpen, "tapering".

Några klara besked i den frågan väntas inte, även om FOMC kommer att intensifiera diskussionen om när och hur tillgångsköpen ska trappas ner.

"Argumenten för att vara tålmodiga är mycket starkare, och Jerome Powell är en tålmodig person. De är oroade för pandemin såklart. De är nöjda med hur ekonomiska data utvecklas, men det är en lång väg kvar", sade Vincent Reinhart på BNY Mellon till Bloomberg News.

Nordea noterade att Powell lätt kan förklara det mesta av inflationsuppgången med stigande pris på begagnade bilar (halvledarbrist), transportkostnader (återöppning och baseffekt) och energipriser.

"Förvänta er att ordet 'flaskhals' kommer användas mycket ikväll", skrev Nordea.

De tror samtidigt att hyreskomponenten kan leda till överraskande hög inflation under hösten, vilket kan ge skäl att prisa in räntehöjningar från Fed lite mer aggressivt än nu.

"Fed funds (terminerna) prisar in 12,6 punkter i juni 2022, vilket bara är 2,5 punkter över nuvarande Fed funds. Med andra ord finns det ingen som helst risk inprisad för en höjning de kommande tolv månaderna. Det tycker vi är för defensivt", skrev Nordea.

Kathy Lien på BK Asset Management tror att Fed-uttalandet kommer vara i stort sett oförändrat. Med hotet från deltavarianten av viruset och då program för bostads- och arbetslöshetsstöd snart löper ut, så finns det alltför mycket osäkerhet för att Fed skulle våga trycka på taperingpedalen.

Data har varit blandade, och då inflationsuppgången ses som övergående kan Fed vänta till Jackson Hole-konferensen i augusti eller till mötet i september för att se huruvida dessa faktorer har en betydande inverkan på ekonomin. Om delta leder till mer restriktioner kan det snabbt förmörka utsikterna.

Dollarn har tappat lite inför mötet då Fed väntas vara mjukt. Om Fed tar in något av orden "delta" eller "taper" i uttalandet så skulle det leda till en kraftfull reaktion i dollarn, med en betydande försvagning respektive förstärkning.

"Vi tror inte att något av dem kommer att tas in i FOMC-uttalandet, men Fed-chefen Powell kommer att pressas att diskutera båda", skriver hon.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -