På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
KOMBINERAT PMI (PREL) SJÖNK TILL 59,7 I JULI – MARKIT(NY) (Direkt)

2021-07-23 15:55

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Markits kombinerade amerikanska inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk preliminärt till 59,7 i juli, jämfört med 63,7 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 59,8 från 64,6 föregående månad, väntat var 64,8 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 63,1 jämfört med 62,1 föregående månad, väntat var 62,0.

Inköpschefsindex i tjänstesektorn sjönk därmed tillbaka till den lägsta nivån på fyra månader samtidigt som industri-PMI steg till en ny rekordhög nivå.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, säger i en kommentar att PMI tyder på att tillväxten i USA bromsade in för andra månaden i rad i juli och att det även låg i korten att läget inom tjänstesektorn skulle dämpas igen efter lyftet från återöppningen. Samtidigt påpekar han att tillväxten ser jämn och stark ut i industrin och tjänstesektorn.

"Även om det andra kvartalet därför kan bli toppen i den ekonomiska tillväxttakten, enligt PMI, ser det tredje kvartalet fortsatt uppmuntrande starkt ut", säger Chris Williamson.

Samtidigt påpekar han att kapacitetsbrist fortsatt är ett problem på kort sikt, som både håller tillbaka produktionen och höjer priserna.

"Vi ser dock tecken på att inflationstrycket toppar, där både index för input- och försäljningspriser sjönk för andra månaden i rad i juli, även om de är fortsatt förhöjda", sade han med tillägg om att inflationstryck och utbudshinder, tillsammans med deltavarianten, fortsatt är de största osäkerheterna framöver.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -