RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER NÄR FOKUS SKIFTADE TILL FED (Direkt)

2021-07-23 16:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagen bjöd på relativt lugn utveckling på både valuta- och räntemarknaden med viss förstärkning för dollarn när marknaden skiftade fokus från torsdagens ECB-möte till nästa veckas Fed-besked.

ECB lämnade som väntat både styrräntor samt ramarna för QE-programmet oförändrade. Den på förhand flaggade förändringen av den framåtblickande guidningen var inte heller något större överraskningsmoment.

"Förändringarna i den framåtblickande guidningen kring räntor var i stort i linje med förväntan", skrev Konstantin Veit, ekonom på Pimco, i en snabbkommentar efter beskedet.

"Den nya framåtblickande guidningen bekräftar en mjuk penningpolitik under lång tid vilket i sig är en medvind för risktillgångar", fortsatte han.

Under fredagen rapporterade Reuters med hänvisning till källor att ECB-rådet inte väntas ta något beslut om framtiden för köpprogrammet PEPP vid mötet i september, som flera bedömare varit inställda på. Mer troligt är enligt källorna att det kommer i oktober eller december.

Inför Fed kommande vecka är förväntningarna betydligt lägre än inför det på förhand haussade ECB-mötet, men vissa tror ändå att det kan komma några signaler om diskussionerna kring nedtrappningen av stimulanser, så kallad tapering.

Commerzbank noterar att Fed-chefen Jerome Powell nyligen sagt att Fed fortfarande är för långt ifrån sina mål för att signalera att man kan börja dra ned på tillgångsköpen. Samtidigt har den stigande inflationen ökat pressen på Fed, men knappast tillräckligt för att Fed ska backa.

Under fredagen visade Markits preliminära kombinerade inköpschefsindex för euroområdet på en uppgång till 60,6 i juli från 59,5. Det var också något högre än väntade 60,0.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk till 62,6 jämfört med 63,4 föregående månad, väntat var 62,5.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 60,4 jämfört med 58,3 föregående månad, väntat var 59,5.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, sade i en kommentar att förseningar i leveranskedjan fortsatt är ett stort problem för industrin och dämpar produktionen samtidigt som kostnaderna stiger.

"Dessa högre kostnader har lett till nära rekordartade ökningar i genomsnittspriser för varor och tjänster, vilket antagligen kommer att leta sig in i konsumentpriserna under kommande månader", sade han.

Han noterar också att deltavariantens spridning innebär en stor risk för utsikterna.

"Förutom att stigande smittotal har lett till en nedgång i företagsoptimism till lägsta nivån sedan februari så kan fortsatta vågor över hela världen leda till ytterligare förseningar i leveranskedjan och därmed högre priser", sade han.

I USA steg kombinerade inköpschefsindex till 59,7 i juli, jämfört med 63,7 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 59,8 från 64,6 föregående månad, väntat var 64,8 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 63,1 jämfört med 62,1 föregående månad, väntat var 62,0.

Chris Williamson sade i en kommentar att PMI tyder på att tillväxten i USA bromsade in för andra månaden i rad i juli och att det även låg i korten att läget inom tjänstesektorn skulle dämpas igen efter lyftet från återöppningen. Samtidigt påpekar han att tillväxten ser jämn och stark ut i industrin och tjänstesektorn.

"Även om det andra kvartalet därför kan bli toppen i den ekonomiska tillväxttakten, enligt PMI, ser det tredje kvartalet fortsatt uppmuntrande starkt ut", säger Chris Williamson.

Den ryska centralbanken höjde på fredagen styrräntan med 100 punkter, till 6,50 procent. Trading Economics konsensusprognos pekade mot att styrräntan skulle höjas till just 6,50 procent.

Centralbanken skrev i ett uttalande att räntehöjningen görs för att förhindra att inflationen blir för hög under en längre period och för att få ned inflationen till målet på 4 procent igen.

ING skrev i en kommentar att en till höjning väntas i september, men då med 25 punkter.

Svenska kronan avslutade veckan med att tappa 1 öre mot dollarn till 8:69 och handlas sidledes mot euron vid 10:23.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 1 punkt till 0,13 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -