På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ECB
TYSK INFLATION KAN KOMMA ATT STIGA TILL 5% - WEIDMANN (Direkt)

2021-07-23 18:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska inflationen kan komma att stiga så högt som 5 procent, men ökningen är främst drivet av tillfälliga effekter. Det nya inflationsmålet kommer heller inte leda till någon dramatisk kursförändring för Europeiska centralbanken.

Det sade den tyska centralbankschefen Jens Weidmann på fredagen, i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vad gäller den kommande prisuppgången som spås av Bundesbank så menar Weidmann att det främst är tillfälliga effekter det handlar om, men att den kan komma att stiga så högt som 5 procent.

I den senaste mätningen, för juni, sjönk HIKP-inflationen i Tyskland till 2,1 procent i årstakt, jämfört med 2,4 procent i maj.

Dessa inkluderar energi- och råvarupriser och i Tyskland vissa förändringar av skattesatser som spelar ut. "Inflationen kommer därför säkert att sjunka avsevärt igen i framöver, men den framtida vägen är osäker", tillade han.

Den osäkra vägen framöver menar Bundesbank-chefen kan vara att flaskhalsarna, som med halvledare, kan visa sig vara mer ihållande än vad som, för närvarande, spåtts.

Något som även skulle kunna vara fallet med konsumtionen. Där hushåll nu står redo att utnyttja sina besparingar till följ av pandemin, vilket riskerar att pressa priserna högre.

En annan oroande faktor för centralbanks-chefen är att den initialt högre inflationstakten kan komma att leda till högre inflationsförväntningar och därmed kollektivavtal.

"Om vi ​​vill nå klimatmålen är ett betydligt högre pris för koldioxid oundvikligt. Det kommer att driva energipriserna upp i många år", tillade Weidmann som tillade att den nya förändringen i HIKP, som strävar att reflektera boendekostnader, kommer att öka inflaitonen med drygt 0,2 till 0,3 procentenheter.

"Naturligtvis kan alla dessa faktorer bedömas annorlunda, men vi bör hålla ett öga på dem", sade han.

På frågan hur de positiva ekonomiska utsikterna går ihop med den mycket expansiva penningpolitiken svarade Weidmann att det inte var något att oroa sig över än och pekade på outnyttjad produktionskapacitet som en av anledningarna till att inflationen inte lyft ännu.

Gällande omläggningen av inflationsmålet och framtiden menade dock Weidmann att han varken ser "ett skifte mot betydligt högre inflation eller en dramatisk kursförändring i det nya inflationsmålet. I slutändan är det nya målet lättare att förklara. För övrigt är det en anpassning till en praxis som är utbredd bland centralbanker".

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -