På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Gazprom
USA och Tyskland har enats om gasledningen Nord Stream 2 (Finwire)

2021-07-22 07:18
USA och Tyskland har till slut enats om hur den Gazprom-ägda gasledningen Nord Stream 2 ska hanteras. Det rapporterar bland annat SVT.

Projektet stoppades av amerikanska sanktioner i december 2019 och sedan dess har arbetet med att lägga de sista 16 milen av gasledningen i stort sett stått still.

Till följd av att USA och Tyskland efter långdragna diskussioner nu har enats kan gasledningen slutligen byggas klart.

USA har haft en säkerhetspolitisk oro, riktat kritik mot att Europa blir för beroende av energiimport från Ryssland, och även velat främja intressena hos sin allierade Ukraina. Därmed har Tyskland tagit åt sig att agera om Ryssland försöker använda energi som ett vapen.

"Tyskland har i det här avtalet med oss åtagit sig att agera på nationell nivå och trycka på för effektiva åtgärder på europeisk nivå, inklusive sanktioner för att minska rysk exportkapacitet till Europas energisektor, om Ryssland försöker använda energi som ett vapen eller riktar fler aggressiva handlingar mot Ukraina", säger Victoria Nuland, topptjänsteman på det amerikanska utrikesdepartementet.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -