EKONOMI
OROAS ÖVER EN FÖR EXPANSIV PENNINGPOLITIK – CALMFORS (Direkt)

2021-07-06 14:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska politiken ska inte stramas åt för tidigt, men det vore önskvärt att ändra mixen med en mindre expansiv penningpolitik i utbyte mot en mer expansiv finanspolitik.

Det sade Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, vid Moderaternas ekonomiska-politiska seminarium under Almedalsveckan.

"Den väldigt expansiva penningpolitiken med nollränta och stora obligationsköp har drivit upp tillgångspriser, särskilt bostadspriserna, och det finns skäl att oroa sig för det", sade han.

Han sade att svensk ekonomi nu är inne i en rejäl återhämtning, men att man inte ska strama åt den ekonomiska politiken för tidigt. Det vore dock önskvärt med en förskjutning där finanspolitiken tar ett större ansvar.

"Jag kan tänka mig en ännu lite mer expansiv finanspolitik om den kan bytas mot en mindre expansiv penningpolitik. Jag tror det är viktigt att ganska snart återgå till en mer normal penningpolitik för att få stopp på boprisökningarna och de ökningar av bostadslånen som de drar med sig, men då får inte finanspolitiken bromsas för fort", sade Lars Calmfors.

Han sade att man inte ska ha för bråttom tillbaka till det finanspolitiska överskottsmålet, men det ska finnas en plan för det. Man måste kunna ha båda sakerna i huvudet samtidigt.

"Jag vet att det är lite farligt att rekommendera politiker en mer expansiv finanspolitik inför ett valår, eller kanske två valår. Det krävs verkligen att man inte kastar budgetreglerna överbord", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -