INFLATION
TOPPAR UNDER 2021, ÄNDÅ LÄGE VARA FÖRSIKTIG - PIMCO (Direkt)

2021-06-24 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Både inflation och tillväxt kan förväntas toppa under 2021 i utvecklade ekonomier. Som en investerare är det ändå lämpligt att vila på hanen.

Det förvaltningsbolaget Pimco i en analysuppdatering.

"Vi räknar med att inflationen toppar under kommande månader i utvecklade marknader. Den exakta tajmingen och magnituden är dock osäker, mestadels som en följd av utbudsbegränsningar", framhåller Pimco som samtidigt ser allt färre riktigt intressanta investeringsmöjligheter.

Förvaltningsbolaget fokuserar därför på att hålla likviditet och flexibilitet i sina portföljer för att framöver kunna svara på händelser och möjligheter.

"Det råder fortsatt stor osäkerhet runt utsikterna. Det inbegriper ned- och uppsidesrisker avseende tillväxt och inflation samt när starten av nedtrappade kvantitativa lättnader sker utanför USA", skriver Pimco som gör bedömningen att Feds så kallade "taper" kan komma redan senare i år.

Trots den varliga kommunikationen kan denna minskning i tillgångsköpen från Fed medföra marknadsoro, befarar Pimco.

"Tapering adderar till osäkerheten i utsikterna", skriver förvaltningsbolaget som räknar med att den tioåriga USA-räntan handlas runt 1,5-2,0 procent kommande månader.

Förstärkt inflationsoro antas medföra en möjlighet till högre långräntor medan centralbanker håller nere räntor i den kortare änden.

"Vi tror att en globalt diversifierad hållning för brantare kurva för statsobligationer i Europa, Storbritannien och Japan är lämpligt", skriver Pimco som till nuvarande pris är relativt neutral kring amerikanska realobligationer.

Kring amerikansk inflation är bedömningen att kärnprisutvecklingen toppar runt 4 procent under innevarande kvartal för att röra sig ned mot 2 procent under 2022. Inflationssnittet i utvecklade ekonomier väntas bli omkring 3 procent i år men föras ned under 2 procent nästa år.

"Utbudsbegränsningarna kan väntas lätta under 2022", skriver Pimco som också bedömer att varuefterfrågetoppen kommer före årsskiftet. Därtill antas mindre finanspolitiskt stöd hämma inflationsutsikterna i USA för 2022.

"Det faktum att de stora finanspolitiska transfereringarna inte kan väntas återupprepas och att den amerikanska finanspolitiken kommer att vända till att hämma tillväxten under 2022 pekar mot att även inflationen avtar under 2022", skriver Pimco som på valutamarknaden håller fast vid en underviktstans avseende dollar.

Amerikanska aktievärderingar klassas av Pimco överlag som rimliga i nuläget med en riskpremie omkring 3,5 procent.

"I och med värderingarna ligger fokus nu på sektorer samt val av enskilda bolag som kan väntas dra nytta av ytterligare återöppning av tjänstesektorn", skriver Pimco.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -