MI
FORTSATT MINSKADE LÖNESKILLNADER MELLAN KVINNOR OCH MÄN (Direkt)

2021-06-22 09:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska.

Det visar Medlingsinstitutets årliga rapport som publicerades på tisdagen.

Löneskillnaderna har minskat varje år sedan 2007. Skillnaden var 9,8 procent 2020, vilket är en minskning med 0,1 procentenheter från föregående år. Sedan år 2007 har skillnaden minskat med 6,5 procentenheter.

"Det är vanskligt att dra slutsatser av utvecklingen från ett år till ett annat. År 2020 var dessutom ett märkligt avtalsår. Löneavtalen förlängdes och många fick ingen lönerevision förrän senare på året. Den långsiktiga trenden mot minskade löneskillnaden bröts emellertid inte, även om takten sjönk", säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i en kommentar.

Löneskillnaden är olika stor i olika sektorer. Att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken med olika löneläge förklarar en stor del av löneskillnaden på hela arbetsmarknaden. Tar man hänsyn till skillnader i yrke, ålder, utbildning och andra uppmätta faktorer är den återstående, oförklarade, löneskillnaden 4,4 procent.

"Den oförklarade skillnaden är inte något mått på diskriminering eftersom alla potentiella orsaker inte är mätbara. Det är en skillnad som är oförklarad i statistisk mening", påpekar Irene Wennemo.

Rapporten visar samtidigt att minskar könsuppdelningen i olika yrken minskar. Fler kvinnor kommer in i mansdominerade yrken och fler män i kvinnodominerade.

"Fortsätter den utvecklingen talar det för att löneskillnaden kommer att fortsätta minska även om andra faktorer också spelar in", säger Irene Wennemo.

Vidare konstaterar Medlingsinstitutet i rapporten att kvinnor i större utsträckning än män blev av med jobbet under pandemin. Arbetare i privat sektor drabbades hårdare än tjänstemän och en särskilt utsatt grupp var de som hade anställningar inom hotell och restauranger.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -