HEMELEKTRONIK
PRISHÖJNINGAR PGA CHIPBRIST NÅR NU KUND - WSJ (Direkt)

2021-06-22 08:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tekniktillverkaren HP har höjt priser på datorer med 8 procent och på skrivare med 20 procent på grund av den rådande chipbristen, rapporterar Wall Street Journal i ett reportage som speglar en situation där halvledarkrisen nu nått slutkunder inom hemelektronik.

Den flaskhals som uppstått för halvledare sedan pandemins inträde har tidigare varit primärt begränsad till biltillverkare, men det har enligt många bedömare varit en tidsfråga innan också konkurrerande segment ska drabbas.

Siffror från analyshuset Bernstein Research visar nu hur HP pressat upp produktpriserna under året, men även att andra producenter sett sig tvungna att göra sortimentet dyrare för slutkund, skriver WSJ.

Även andra bolag inom hemelektronik har varslat om att prisuppgångar kan vara på väg.

"När vi går igenom en period med högre komponentomkostnader kommer vi också tvingas höja priserna så som vi finner passande", sade HP-konkurrenten Dells finanschef Thomas Sweet i samband med bolagets senaste delårsrapport, enligt tidningen.

Från halvledartillverkarnas sida hävdar bolagen att det inte finns något intresse av att utnyttja krisen för egen vinning.

"Vi gör ingenting med våra priser utöver det vi får lägga på extra leveranser, men det är de enda omkostnaderna vi skickar vidare", sade Analog Devices vd Vincent Roche till WSJ.

Bristen på chip har orsakats av den digitaliseringsvåg som skapat en växande efterfrågan på konsumentelektronik under coronapandemin. Samtidigt som hemelektronikefterfrågan gick upp så avbeställde bilindustrin stora volymer som då kunde slussas vidare till hemelektronikindustrins stora efterfrågan. Sedan bilindustrin startat upp tidigare än väntat har dock halvledarutbudet varit kraftigt eftersatt.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


HP - I dag

{point.key}

Dell Technologies C - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

STMicroelectronics NV - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Broadcom - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Sony ADR - I dag

{point.key}

Texas Instruments - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -