FINANS
GAMESTOP-BLANKANDE HEDGEFONDEN WHITE SQUARE STÄNGER -FT (Direkt)

2021-06-22 09:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tidigare Gamestop-blankande hedgefonden White Square stänger och delar ut det kvarvarande kapitalet till ägarna efter att ha tagit stora förluster under det första utbrottet av kraftiga rusningar i så kallade meme-aktier i januari, rapporterar Financial Times.

White Square Capital drivs av den tidigare Paulson & Co-tradern Florian Kronawitter, som under de senaste månaderna genomfört en översyn av verksamheten. Slutsatsen av denna är att det är dags att stänga, enligt Financial Times källor och ett brev riktat till hedgefondens investerare.

"Beslutet att stänga är grundat i uppfattningen att lång-kort-modellen för aktiemarknaden är utmanad. Det finns för många som nyttjar sig av denna strategi och den traditionella spetsen har eroderats av andra investerare. Det finns ett överskott av kapital", skrev Florian Kronawitter till investerarna.

Gamestop-fadäsen och det så kallade meme-aktierallyt ska dock inte ha varit den utlösande faktorn för beslutet att stänga, enligt Financial Times källor. Hedgefonden ska ha återhämtat stora delar av raset från Gamestop-blankningen.

I stället ska det ha att göra med en kapitalförflyttning bland investerare, där hedgefondernas attraktionskraft falnat till förmån för billigare alternativ, skriver tidningen. Under det senaste året har två av hedgefonden större investerare gjort stora uttag ämnade för passiva fonder eller private equity-satsningar.

"Vi har från första parkett upplevt trendskiftet där pengar flyr hedgefonder och tar sikte på billigare alternativ", skrev White Square Capital i beskedet till investerarna.

Florian Kronawitter hänvisar till så väl centralbankernas monetära interventioner, där billiga finansiella medel spridits ut över det finansiella landskapet, som förbättrad informationsspridning. Summa summarum har arbitragemöjligheterna blivit för små för att motivera konventionella hedgefonder att saluföra dyra investeringsstrategier med höga avgifter mot investeringskunderna.

Som mest förvaltade White Square tillgångar värda 440 miljoner dollar. Förlusterna i januari gick att uppmäta i tvåsiffriga procenttal, enligt Financial Times.

Det var just i januari som det så kallade Redditfenomenet uppstod, när privatinvesterare samlades på nätforumet och köpte upp högt blankade småbolagsaktier. Målet med agerandet var att framkalla en så kallad "short squeeze" och tvinga blankarna att köpa tillbaka aktier som lånats och sålts kort med ytterligare kursrusning som följd.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


GameStop - I dag

{point.key}

AMC Entertainment A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -