SVERIGE
DRAMATISKT POLITISK, MEN INTE PÅ MARKNADERNA – SHB (Direkt)

2021-06-21 11:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Stefan Löfven som första statsminister någonsin förlorade en misstroendeomröstning i riksdagen är politisk dramatiskt, men inte något som finansmarknaderna bryr sig särskilt mycket om.

Det säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är dramatiskt och svensk politisk historia, men ingenting som är i fokus på finansmarknaderna. Vi har vant oss vid en skakig parlamentarisk situation i Sverige på grund av att det är svårt att hitta stabila majoriteter för regeringen, det är ingenting som vare sig svenska eller utländska investerare oroar sig för", säger han.

Han påpekar att investerare i stället ser på Sverige som ett land med starka statsfinanser, ett brett stöd för det finanspolitiska ramverket, goda institutioner och en stark ekonomi.

Han tillägger att marknadsreaktionerna efter misstroendeomröstningen också är små. Kronan har visserligen försvagats mot dollarn och euron den senaste veckan, men det handlar enligt Claes Måhlén mer om en försvagad riskaptit globalt än någon politisk oro i Sverige.

"Mot den norska kronan har den svenska kronan stärkts. Man ska vara försiktig med att se någon koppling till finansmarknaderna, det såg vi inte heller förra gången vi hade ett extraval utlyst", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -